ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η υποστήριξη των γονέων «εξουδετερώνει» την επίδραση του εκφοβισμού

Η κοινωνική υποστήριξη που παρέχεται από το οικογενειακό περιβάλλον αποδεικνύεται καθοριστική για την ψυχική υγεία των παιδιών, όταν αυτά έρχονται αντιμέτωπα με το διαδικτυακό εκφοβισμό.

Η υποστήριξη των γονέων «εξουδετερώνει» την επίδραση του εκφοβισμού

Καθημερινές δραστηριότητες, όπως ένα οικογενειακό γεύμα, μπορεί να «εξουδετερώσουν» τον καταστροφικό αντίκτυπο του εκφοβισμού, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, χάρη στις εξελίξεις της τεχνολογίας που διευκολύνουν την επικοινωνία σε καθημερινή βάση.

Ο εκφοβισμός σε όλες του τις εκφάνσεις έχει αποδειχθεί ότι καταπονεί τα παιδιά και τους εφήβους ψυχικά, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών, κατάθλιψης, χρόνιου άγχους, αυτοτραυματισμού και τάσεων αυτοκτονίας στη μετέπειτα ζωή. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 4,5 φορές όταν το παιδί αντιμετωπίζει τον εκφοβισμό διαδικτυακά.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 20.000 παιδιά εφηβικής ηλικίας και εξέτασαν κατά πόσο οι οικογενειακές δραστηριότητες αμβλύνουν τις επιδράσεις των εμπειριών εκφοβισμού.

Διαπίστωσαν ότι για τα παιδιά που έτρωγαν συστηματικά με τους γονείς τους οι επιδράσεις του διαδικτυακού εκφοβισμού ήταν πιο ήπιες. Ο λόγος είναι ότι η κοινωνική υποστήριξη και η επικοινωνία που παρέχονται στο οικογενειακό περιβάλλον προλαμβάνουν την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Η σχετική μελέτη αναφέρει επίσης πως οι οικογενειακές επαφές κάθε είδους, όπως οι μετακινήσεις από και προς το σχολείο, μπορεί να έχουν την ίδια θετική επίδραση.