ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διάγνωση κατάθλιψης με αιματολογική εξέταση

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν στο Σικάγο ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό τεστ που θα διευκολύνει σημαντικά τη διάγνωση της κατάθλιψης.

Διάγνωση κατάθλιψης με αιματολογική εξέταση

Ευελπιστούν πως με τον τρόπο αυτό η διάγνωση θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα κι έτσι θα χορηγείται άμεσα θεραπεία στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο εκδηλώνουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους, ωστόσο τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες ή και χρόνια, διαταράσσοντας την καθημερινότητα του ατόμου. Σε αυτήν την περίπτωση, πρόκειται για κλινική κατάθλιψη (μείζων καταθλιπτική διαταραχή).

Η διάγνωση της κλινικής κατάθλιψης γίνεται σε διάστημα αρκετών μηνών, καθώς ο ειδικός πρέπει να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για παροδικά συναισθήματα θλίψης ή για υποκείμενη ψυχική νόσο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν διαπίστωσαν ότι εννέα χημικές ουσίες στο αίμα συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση της κλινικής κατάθλιψης. Ανέπτυξαν λοιπόν μια ειδική αιματολογική εξέταση που θα μπορεί να εντοπίζει τρία από αυτά.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αιματολογικές αναλύσεις σε δείγματα από 32 ασθενείς με βαριάς μορφής κατάθλιψης και 32 υγιή άτομα.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Translational Psychiatry αναφέρει πως οι διαφορές μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη και των υγιών ατόμων ήταν σημαντικές κι έτσι η εξέταση μπορεί να αποτελέσει έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο για τη διάγνωση της ψυχικής νόσου.