ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η ψυχική υγεία της γυναίκας συνδέεται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Οι γυναίκες που εκδηλώνουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι πιο επιρρεπείς στους διατροφικούς εθισμούς, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η ψυχική υγεία της γυναίκας συνδέεται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry, οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερες από 49.000 νοσηλεύτριες ηλικίας 25 έως 42 ετών αν έχουν βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία (π.χ. παιδική κακοποίηση, βίαιος θάνατος αγαπημένου προσώπου, αποβολή). Στη συνέχεια, τις ρώτησαν εάν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα μετατραυματικού στρες λόγω αυτής της εμπειρίας (π.χ. απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένα χόμπι, αίσθημα απομόνωσης). Τέλος, οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν εάν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα εθισμού στο φαγητό, για παράδειγμα να τρώνε συχνά ενώ δεν πεινούν, να νιώθουν κουρασμένες επειδή έφαγαν πολύ και να εκδηλώνουν συμπτώματα στερητικού συνδρόμου όταν αποφεύγουν συγκεκριμένες τροφές.

Ποσοστό 66% από τις γυναίκες που είχαν βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία εκδήλωσε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετατραυματικού στρες. Παράλληλα, το 8% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη φάνηκε να έχουν εξάρτηση από το φαγητό. Ο εθισμός ήταν συνηθέστερος στις γυναίκες που έπασχαν από μετατραυματικό στρες. Σχεδόν το 18% των γυναικών που εκδήλωναν έξι ή επτά συμπτώματα μετατραυματικού στρες φάνηκε να έχουν κάποιου είδους εξάρτηση από το φαγητό. Από τις γυναίκες που δεν εκδήλωναν συμπτώματα μετατραυματικού στρες, μόλις το 6% φάνηκε να έχει εξάρτηση από το φαγητό.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από μετατραυματικό στρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν κατά πολύ το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στην κλίμακα των υπέρβαρων ή των παχύσαρκων. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα άτομα με PTSD είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το φαγητό ως μηχανισμό αντιμετώπισης της ψυχολογικής καταπόνησης.