ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η άγνωστη σχέση χαμηλής αυτοεκτίμησης και καρκίνου του δέρματος

Η κακή εικόνα σώματος και η χαμηλή αυτοπεποίθηση συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η άγνωστη σχέση χαμηλής αυτοεκτίμησης και καρκίνου του δέρματος

Ομάδα Βρετανών και Αμερικανών ερευνητών διαπίστωσε ότι τα άτομα που αισθάνονται ανασφάλεια για την εξωτερική τους εμφάνιση είναι πιο πιθανό «να πάρουν περιττά ρίσκα όσον αφορά την υγεία του δέρματός τους».

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά φαίνεται πως έχουν την τάση να εκτίθενται στον ήλιο για περισσότερη ώρα, χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιούν αντηλιακό.

Η σχέση της αυτοεκτίμησης με τη σοβαρή νόσο του δέρματος ίσως μοιάζει παράδοξη, όμως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η κακή ψυχική διάθεση μπορεί να ωθήσει το άτομο να αναζητήσει ένα εντυπωσιακό μαύρισμα με στόχο την τόνωση του ηθικού. Παράλληλα, τα άτομα αυτά είναι πιο πιθανό να αγνοήσουν βασικά μέτρα πρόληψης σοβαρών παθήσεων.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, περισσότεροι από 1.500 νεαροί άντρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 29 ετών, ερωτήθηκαν πόσο ελκυστικοί θεωρούν ότι είναι και παράλληλα πόσες φορές έχουν πάθει σοβαρής μορφής ηλιακό έγκαυμα, πόση ώρα κάνουν συνήθως ηλιοθεραπεία και αν χρησιμοποιούν συστηματικά αντηλιακό.

Όσοι φάνηκε να έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης όσον αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αφιερώσουν αρκετές ώρες κάνοντας ηλιοθεραπεία, να μη χρησιμοποιήσουν αντηλιακό και να πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο.

Ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδέονται άμεσα, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Health Psychology, κυρίως λόγω της επικρατούσας άποψης ότι το μαύρισμα είναι κατ' εξοχήν ελκυστικό. Επίσης, το μαύρισμα καλύπτει πιθανές ατέλειες και κάνει την επιδερμίδα να μοιάζει πιο λεία. Τέλος, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σταφορντσάιαρ και το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ επισημαίνουν ότι τα άτομα που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι πιο πιθανό να πάρουν επικίνδυνα ρίσκα για την υγεία τους επειδή δεν εκτιμούν ιδιαίτερα το σώμα τους.

Διαβάστε επίσης:

Τι δεν πρέπει να πείτε σε ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση
Τεστ αυτοπεποίθησης: Πόσο καλά τα πάτε με... τον εαυτό σας;
Τέσσερις εγγυημένοι τρόποι να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας