ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Εντόπισαν γενετικούς δείκτες για «προδιάθεση» στο μετατραυματικό στρες

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ εντόπισε γενετικούς δείκτες που συνδέονται με τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες (post-traumatic stress disorder - PTSD).

Εντόπισαν γενετικούς δείκτες για «προδιάθεση» στο μετατραυματικό στρες

Οι ερευνητές εντόπισαν τους δείκτες αυτούς μετά από την εξέταση δειγμάτων αίματος από Αμερικανούς πεζοναύτες που έχουν υπηρετήσει σε εμπόλεμες ζώνες. Στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Psychiatry, ο επικεφαλής της έρευνας, Dewleen Baker, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα δείγματα αίματος από 188 πεζοναύτες.

Τα δείγματα ελήφθησαν πριν και μετά την θητεία των πεζοναυτών σε στην εμπόλεμες ζώνες.

Το PTSD είναι μια ψυχική κατάσταση που μπορεί να συμβεί σε ένα άτομο όταν αυτό βιώνει από κοντά ένα τραυματικό γεγονός, όπως οι στρατιωτικές μάχες, οι φυσικές καταστροφές και τα σοβαρά ατυχήματα.

Οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένους βιοδείκτες που εμφανίζονται κατά την ανοσολογική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε ένα τραυματικό γεγονός, η οποία προστατεύει το σώμα από τα παθογόνα και την ιντερφερόνη που συνδέονται με το PTSD.

Ο Baker υποστηρίζει ότι ήταν σε θέση να προσδιορίσει τους γενετικούς δείκτες της ιντερφερόνης και της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού, τόσο μετά, όσο και πριν από την εκδήλωση του PTSD.

Το πιο σημαντικό είναι ότι εντόπισαν την αυξημένη δραστηριοποίησης της ιντερφερόνης ακόμη και πριν από την εκδήλωση του μετατραυματικού στρες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό το συμπέρασμα δεν συμβάλλει απλά στον εντοπισμό των διαφορών μεταξύ των ατόμων με και χωρίς PTSD, αλλά έδειξε επίσης ότι υπάρχουν βιοδείκτες που καθορίζουν αν κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για PTSD.

Διαβάστε επίσης:

Χειραγώγηση της μνήμης: Ελπίδες για θεραπεία της κατάθλιψης και των φοβιών

Διπολική διαταραχή: Δείτε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

To 1.300 π.Χ. οι πρώτες αναφορές μετατραυματικού στρες

Μετατραυματικό στρες: Οι γνώσεις μας συνεχώς αυξάνονται