ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς το νέφος επηρεάζει την ψυχολογική σας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ειδικά το νέφος που συσσωρεύεται στις μεγαλουπόλεις μπορεί να επιφέρει σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στην βιολογική αλλά και στην ψυχολογική υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.

Πώς το νέφος επηρεάζει την ψυχολογική σας υγεία

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μεταξύ άλλων, ότι ανάμεσα σε 70.000 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, εκείνες που ζούσαν σε πόλεις με αυξημένα επίπεδα νέφους είχαν σαφώς περισσότερα και πιο έντονα συμπτώματα άγχους. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η έρευνα δεν έδειξε σχέση αιτίας και αποτελέσματος ανάμεσα στο νέφος και το άγχος, αλλά έδειξε μια σαφή σύνδεση των δύο.

Σε γενικές γραμμές, η μελέτη διαπίστωσε, ότι ο κίνδυνος των συμπτωμάτων άγχους αυξάνεται παράλληλα με την έκθεση του ατόμου σε περιβάλλον αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό από τα καυσαέρια, κάτι που επηρεάζει μεταξύ άλλων και την εγκεφαλική λειτουργία και κατ' επέκταση τον τρόπο που το σώμα αντιδρά στο άγχος.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Melinda Power από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του άγχους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως η καρδιακή υγεία και η κατάσταση των πνευμόνων του ατόμου, παράγοντες που επίσης επηρεάζονται άμεσα από το νέφος.

Και πρόσθεσε ότι αν περαιτέρω έρευνες επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της δικής της μελέτης, τότε θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό η ιατρική αξιολόγηση των συμπτωμάτων του άγχους στους ανθρώπους των μεγαλουπόλεων, οι οποίοι είναι και η πλειοψηφία σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβραδύνει τη νοητική λειτουργία των παιδιών

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τις πιθανότητες αυτισμού

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «γεννά» παιδιά με ελλειμματική προσοχή