ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Bullying: Ένα καθημερινό φαινόμενο - Τι λένε γονείς, μαθητές, επιστήμονες (pics+vid)

Σχολικός εκφοβισμός ή bullying: Ο όρος «τρύπωσε» τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητα για να προσδιορίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα της μαθητικής ζωής και ήρθε στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο, εξαιτίας του αδικοχαμένου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Bullying: Ένα καθημερινό φαινόμενο - Τι λένε γονείς, μαθητές, επιστήμονες (pics+vid)

Της Παρασκευής Βονάτσου
Φωτογραφίες-videos: Γιώργος Διαμαντάκης

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει διαφορετικά «πρόσωπα»: ρατσιστικά σχόλια, σωματική βία, απομόνωση, λεκτική βία ακόμα και cyber bullying, δηλαδή παρενόχληση μέσω κινητών και ίντερνετ. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι εκδηλώνεται με στόχευση και επανάληψη, με σκοπό να προκαλέσει στο μαθητή-θύμα ψυχολογικό ή σωματικό πόνο.

Οι γονείς, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όχι μόνο σε επίπεδο θεραπείας αλλά κατά βάση πρόληψης, σημειώνουν ότι το κλειδί είναι η επικοινωνία με τα παιδιά.

Μιλώντας στο newsbomb.gr, η κα Δέσποινα Μαντζαράκη αναφέρεται στο ρόλο των εκπαιδευτικών, τον οποίο θεωρεί κρίσιμο. Όπως λέει, οι δάσκαλοι πρέπει να ενημερώνουν τους μαθητές, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση ψυχολόγων ή κοινωνιολόγων και είναι ουσιαστική η συμβολή που μπορούν να έχουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διαβάστε το εκτενές ρεπορτάζ στο newsbomb.gr