ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η κακή παιδική ψυχική υγεία δημιουργεί προβλήματα στην ενήλικη ζωή

Τα παιδιά με ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, διαταραχή άγχους ή προβλήματα συμπεριφοράς, έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ενήλικη ζωή τους.

Η κακή παιδική ψυχική υγεία δημιουργεί προβλήματα στην ενήλικη ζωή

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξαρτήσεις από ουσίες, η πρώιμη εγκυμοσύνη, η δυσκολία πρόσληψης και διατήρησης της θέσης εργασίας, τα ποινικά αδικήματα, οι ακαδημαϊκές αποτυχίες και η οικιακή αστάθεια.

Αυτό προκύπτει από νέα αμερικανική μελέτη του Πανεπιστημίου του Ντιουκ, σύμφωνα με την οποία ακόμη και τα παιδιά με ήπια ή διαλείποντα επεισόδια ψυχιατρικών προβλημάτων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τέτοιων προβλημάτων στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 11.000 άτομα από 11 επαρχίες στη Βόρεια Καρολίνα, που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από την παιδική τους ηλικίας μέχρι και μετά την ενηλικίωση.

Κατά την παιδική ηλικία, περίπου το 26% του δείγματος πληρούσε τα κριτήρια για κατάθλιψη, άγχος ή πρόβλημα συμπεριφοράς, το 31% είχε ηπιότερες μορφές τέτοιων χαρακτηριστικών, που δεν έφταναν στο όριο της διάγνωσης και σχεδόν το 43% δεν είχε κανέναν ψυχικό πρόβλημα.

Μεταξύ αυτών που είχαν διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή σε παιδική ηλικία, πάνω από το 59% είχε σημαντικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή και το 34% είχε αναρίθμητα προβλήματα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα άτομα με ήπια ψυχικά ζητήματα υγείας, ήταν 42% και 23%, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ψυχικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται νωρίς. Αλλά δυστυχώς μόλις το 40% των παιδιών που διαγιγνώσκονται με ψυχικές διαταραχές υποβάλλονται σε θεραπεία, ενώ το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερα όταν πρόκειται για ηπιότερα ψυχικά προβλήματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Διαβάστε επίσης:
Τα παιδικά τραύματα καθορίζουν τα κιλά μας
Τεστ: Οι 10 ερωτήσεις που φανερώνουν αν είχατε τραυματική παιδική ηλικία