ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός εν δυνάμει συζυγοκτόνου

Οι ενδοοικογενειακές ανθρωποκτονίες αποτελούν ένα από τα συχνότερα είδη εγκλημάτων στις δυτικές κοινωνίες.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός εν δυνάμει συζυγοκτόνου

Στις ΗΠΑ, το ένα τρίτο των γυναικών που χάνουν τη ζωή τους σκοτώνονται από τον σύζυγο, τον σύντροφο ή τον πρώην τους, ενώ στη Βρετανία δύο γυναίκες χάνουν κάθε εβδομάδα τη ζωή τους από το χέρι του πρώην ή νυν συντρόφου τους.

Στην Ελλάδα, η μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύμα του νυν ή πρώην συντρόφου/συζύγου τους, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παρόλο που τα ενδοοικογενειακά εγκλήματα εκδηλώνονται τις περισσότερες φορές αιφνιδιαστικά και χωρίς προειδοποίηση, επιστήμονες από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το αν ένας άντρας μπορεί να σκοτώσει τη σύζυγο ή το παιδί του σε μία έκρηξη οργής είναι πιθανό να προβλεφθεί.

Οι επιστήμονες πέρασαν πάνω από 1.500 ώρες συζητώντας με φυλακισμένους για φόνο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ψυχολογικό προφίλ όσων σκοτώνουν μέλη της οικογένειάς τους είναι πολύ διαφορετικό απ' ό,τι εκείνων που σκοτώνουν ξένους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 153 φυλακισμένους (το 88% άνδρες) από το Ιλινόϊ, το Μισούρι, την Ιντιάνα, το Κολοράντο και την Αριζόνα που ήταν κατηγορούμενοι ή καταδικασμένοι για φόνο α' βαθμού.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, οι άνδρες που είχαν σκοτώσει μέλος της οικογένειάς τους ήταν πιθανότερο να πάσχουν από σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας, ιδίως από ψυχωσική διαταραχή.

Είχαν, όμως, λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας ή να έχουν προηγούμενες καταδίκες για άλλα αδικήματα, ενώ έτειναν να είναι λιγότερο ευφυείς και να έχουν μεγαλύτερη νοητική διαταραχή.

Επιπλέον, οι ανθρωποκτονίες που έκαναν «κατά κανόνα συνέβησαν στη διάρκεια ενός καυγά, όταν οι άντρες εξεμάνησαν και έχασαν τον έλεγχο, συχνά εξαιτίας ζήλειας ή για εκδίκηση έπειτα από διαζύγιο ή χωρισμό, και γενικά συμπεριλάμβαναν αλκοόλ ή ναρκωτικά», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικών Επιστημών Ρόμπερτ Χάνλον.

Ο δρ Χάνλον είπε επίσης ότι αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά ίσως μπορούν να χρησιμεύσουν ώστε να αναγνωρίζονται εγκαίρως όσοι ενδέχεται κάποια στιγμή να γίνουν εξαιρετικά βίαιοι προς την οικογένειά τους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Ιατροδικαστικών Επιστημών».

Διαβάστε επίσης:
Σχολικός εκφοβισμός: Παρών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα
Πορτρέτα μιας 21χρονης από τη ζωή της στο ψυχιατρείο