ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία: 1 στις 3 γυναίκες, θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Δεκατρία εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υπέστησαν σωματική βία μέσα σε έναν χρόνο, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία: 1 στις 3 γυναίκες, θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα, μία στις τρεις από αυτές τις γυναίκες (ποσοστό 33%) είχε υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στον περίγυρο ή στη γειτονιά κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη κατά 12%, ενώ είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω επισημαίνονται από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, η οποία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.
Συγκεκριμένα, από 25 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου 2015, τα συνεργαζόμενα με την ΕΙΕ νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας θα δέχονται δωρεάν όλες τις κακοποιημένες γυναίκες.

Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ: www.hsfm.gr.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων:

- Mία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

- Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο -κυρίως γυναίκες και παιδιά- εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Στην Ελλάδα, η Τηλεφωνική Γραμμή "SOS 15900" στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της έχει δεχτεί περισσότερες από 20.000 κλήσεις.

«Η βία κατά των γυναικών είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα», αναφέρει σε μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, τονίζοντας παράλληλα ότι η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται διεθνώς ως έγκλημα.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο δομών σε όλη τη χώρα, που αποτελείται από την Τηλεφωνική Γραμμή "SOS 15900", 40 Συμβουλευτικά Κέντρα (15 της Γενικής Γραμματείας και 25 των Δήμων) και 21 Ξενώνες που παρέχουν πληροφόρηση ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία.

Η κ. Κούβελα επισημαίνει ακόμη ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων όχι μόνο έχει δρομολογήσει την ένταξη των δομών αυτών στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020 αλλά επίσης έχει διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων.

Το προφίλ των γυναικών-θυμάτων βίας

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2014 σε συνέδριο με θέμα τη Βία κατά των Γυναικών από την υπεύθυνη του έργου Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Κατερίνα Δρούγα, και αφορούν 4000 γυναίκες που υποδέχτηκαν τα Συμβουλευτικά Κέντρα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, προκύπτει ότι:

- Οι γυναίκες αυτές στην πλειονότητά τους είναι Ελληνίδες (85%).

- Το 26% από αυτές τις γυναίκες είναι απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 46% έγγαμες με παιδιά και το 52% άνεργες και κακοποιούνται από τον πρώην ή νυν σύζυγο σύντροφο.

- Το 80% των γυναικών αυτών αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, το 3% σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, ενώ το 11% ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στους πρώτους 30 μήνες λειτουργίας τους τα Συμβουλευτικά Κέντρα δέχτηκαν 6.284 αιτήματα γυναικών για νομική στήριξη (34%), ψυχολογική στήριξη (29%) και κοινωνική στήριξη (16%). Επίσης πραγματοποιήθηκαν 13.703 συμβουλευτικής, εκ των οποίων το 48% αφορούσε ψυχολογική στήριξη, το 28% κοινωνική στήριξη και το 22% νομική στήριξη.

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Δύο εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών θα πραγματοποιηθούν αύριο στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 19.00 έως τις 22.00.

Στο πρώτο μέρος θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΧΕΝ, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης και του επιστημονικού προσωπικού του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, θυμάτων βίας και των παιδιών τους, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε παρουσίαση των δράσεών τους. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιών από την εκπαιδευτικό Κυριακή Δούδη και συναυλία του συγκροτήματος Bouche Fermee με κινηματογραφική μουσική.

Η δεύτερη εκδήλωση διοργανώνεται από το ΚΘΒΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 21.00 στο Βασιλικό Θέατρο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα διαβάσουν κείμενα που αφορούν στην κακοποίηση γυναικών και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Τhe noir project» του Γρηγόρη Βαρδαρινού. Στην εκδήλωση θα παραστούν ψυχολόγοι και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.