ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς θα πετύχετε τους στόχους σας για το 2016 – Οι συμβουλές των ψυχολόγων

Η αλλαγή του χρόνου φέρνει έναν αέρα ανανέωσης και διάθεσης για εξέλιξη και πρόοδο.

Πώς θα πετύχετε τους στόχους σας για το 2016 – Οι συμβουλές των ψυχολόγων

Είτε αποφασίσατε να ξεκινήσετε κάποιο καινούργιο σπορ, να χάσετε μερικά περιττά κιλά ή να βρείτε μια δουλειά που σας κάνει χαρούμενους, μάλλον κάποιο στόχο έχετε βάλει κι εσείς για το 2016.

Πόσο πιθανό είναι να τον πετύχετε και τι πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας;

Δείτε τι συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι για να καταφέρετε μέσα στο 2016 να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε.

Το βασικό πρόβλημα με τους στόχους της νέας χρονιάς, επισημαίνει ο Δρ Τζον Νόρκρος, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον, είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς θέτουμε στόχους που δεν είναι ρεαλιστικοί. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι προετοιμασμένοι για μια μεγάλη αλλαγή. Αρκετοί είναι αυτοί που απλώς τσουγκρίζουν το ποτήρι της σαμπάνιας και μπερδεύουν τους στόχους με τις ευχές.»

Αν και αρκετές προσπάθειες για βελτίωση διακόπτονται άδοξα πριν καν φτάσουμε στο Πάσχα, ο Νόρκρος και άλλοι ειδικοί δίνουν τις δικές τους «οδηγίες» για να πετύχετε το (σχεδόν) αδύνατο.

1. Σκεφτείτε γιατί θέτετε έναν στόχο

Ένας βασικός λόγος που οι στόχοι της νέας χρονιάς αποτυγχάνουν είναι επειδή δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως γιατί θέλουμε την εν λόγω αλλαγή. Πρέπει ο στόχος που θα θέσουμε να μας ταιριάζει και όχι να μας προκαλεί δυσφορία και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Για παράδειγμα, ένα άτομο που αντιμετωπίζει το άγχος με φαγητό δεν πρέπει να θέσει ως στόχο απλώς να μην τρώει πολύ. Πρέπει να εστιάσει στη σχέση μεταξύ στρες και φαγητού και να θέσει ως στόχο να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή το στρες.

2. Κάντε στον εαυτό σας δύσκολες ερωτήσεις

Πρέπει να κατανοήσετε από πού πηγάζουν οι διάφορες συμπεριφορές που σας οδηγούν σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Εάν τσακώνεστε συχνά με το έτερόν σας ήμισυ, σκεφτείτε γιατί δεν τα βρίσκετε και ποιο είναι το δικό σας μερίδιο ευθύνης στην κατάσταση αυτή. Εάν θέλετε να κοιμάστε περισσότερο, σκεφτείτε εάν έχετε υιοθετήσει συνήθειες που σας κάνουν να ξενυχτάτε άσκοπα.

bigstock Conceptual D human man busine 111711521

3. Κρατήστε θετική στάση

Εάν ο στόχος της νέας χρονιάς είναι αποτέλεσμα αυστηρής αυτοκριτικής, τότε είναι πιο πιθανό να αποτύχει. Εάν, για παράδειγμα, θέλετε να χάσετε βάρος, μην εστιάζετε στην άσχημη εικόνα που βλέπετε στον καθρέφτη αλλά στη θετική επίδραση που θα έχει το αδυνάτισμα στην υγεία και την αυτοπεποίθησή σας.

4. Επιλέξτε τον υγιεινό δρόμο και όχι το δρόμο της στέρησης

Μην τιμωρείτε τον εαυτό σας στερώντας του τη σοκολάτα! Απολαύστε το αγαπημένο σας επιδόρπιο, φροντίζοντας όμως να το συνδυάσετε με περισσότερη γυμναστική ή λιγότερο καθισιό.

5. Παρακολουθήστε την πρόοδό σας

Μην περιμένετε τη μέρα που θα ξυπνήσετε και ο στόχος σας θα έχει επιτευχθεί. Παρακολουθώντας τη σταδιακή πρόοδο που κάνετε θα έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση να φτάσετε μέχρι το τέρμα. Επίσης, όποιος κι αν είναι ο στόχος σας, επιτρέψτε στον εαυτό σας μικρά «διαλείμματα» κατά τη διάρκεια της χρονιάς, χωρίς όμως να ξεφεύγετε εντελώς.

6. Βρείτε ένα άτομο που θα σας στηρίξει

Ένας φίλος, ένας συγγενής ή ο σύντροφός σας μπορεί να γίνει ο «προπονητής» που θα βρίσκεται στο πλάι σας για να σας ενθαρρύνει και να σας επισημαίνει την πρόοδό σας.

Διαβάστε επίσης:

Οι συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε μέσα στο 2016 για καλύτερη υγεία!
Διατροφή: Τα 12 βήματα για σίγουρη απώλεια βάρους το 2016!