ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Έχετε φόβο για τον οδοντίατρο; Πώς θα τον ξεπεράσετε

Αν κάθε φορά που πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας πιάνει πανικός, υπάρχουν ευχάριστα νέα που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τη φοβία σας.

 

Έχετε φόβο για τον οδοντίατρο; Πώς θα τον ξεπεράσετε

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει όταν το άγχος για τον οδοντίατρο μετατραπεί σε φοβία.

Βρετανοί ερευνητές δοκίμασαν γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία κατά του άγχους για τον οδοντογιατρό. Ο Tim Newton του King's College London Dental Institute, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία παρέχει ικανότητες αντιμετώπισης του φόβου.

Μετά τις συνεδρίες, που εστίασαν στην αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με θετικές, οι ασθενείς απέκτησαν ικανότητες που τους βοηθούσαν να κατευνάσουν το άγχος.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι συζήτησαν με τους συμμετέχοντες στο τέλος, ότι το άγχος τους θα επιστρέψει, αλλά θα γνωρίζουν τι να κάνουν-να μην αποφεύγουν να κάνουν σταδιακά, βήματα, και να αντιμετωπίσουν τις σκέψεις.

Ο Newton αξιολόγησε 130 άντρες και γυναίκες μέσης ηλικίας 40 ετών που έλαβαν μέρος σε συνεδρίες με ψυχολόγο. Περίπου τα τρία τέταρτα είχαν τόσο φόβο που ανέπτυξαν πλήρη φοβία για τον οδοντίατρο. Οι υπόλοιποι είχαν άγχος για κάποια πτυχή της οδοντιατρικής. Οι πιο συχνοί φόβοι ήταν για τον τροχό και για την ένεση.

Μετά τη θεραπεία, ποσοστό 79% των ασθενών υποβλήθηκε σε οδοντιατρική πράξη χωρίς αναισθητικό. Ποσοστό 6% υποβλήθηκε σε οδοντιατρική πράξη με αναισθητικό και το 15% είτε αποσύρθηκε από τη θεραπεία είτε δεν κρίθηκε κατάλληλο να αρχίσει θεραπεία λόγω άλλων θεμάτων.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών οι ασθενείς έμαθαν πώς να εντοπίζουν τις σκέψεις τους που σχετίζονταν με τον φόβο και να τις αντικαταστήσουν με πιο βοηθητικές.

Είχαν πληροφορίες για την αντιμετώπιση μη βοηθητικών σκέψεων. Έμαθαν επίσης τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους που πιθανόν θα εμφανιζόταν όταν θα έφταναν στον οδοντίατρο, όπως έλεγχο της αναπνοής και μυϊκή χαλάρωση και σταδιακή έκθεση σε αυτό που τους προκαλούσε φόβο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο British Dental Journal.

Διαβάστε επίσης:

Στοματική υγεία: Μήπως έχετε το φόβο του οδοντιάτρου;