ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το viral βίντεο 27χρονου με κατάθλιψη

Περισσότεροι από 22.000 χρήστες του Facebook έχουν κοινοποιήσει το συγκινητικό βίντεο, ενώ περισσότεροι από 1.000 εκφράζουν στα σχόλιά τους την υποστήριξη προς το νεαρό και το θαυμασμό τους για το θάρρος του.

Το viral βίντεο 27χρονου με κατάθλιψη

Ο 27χρονος Doug Leddin από το Δουβλίνο περιγράφει μέσα σε λίγα λεπτά τη 10ετή μάχη που δίνει με την κατάθλιψη.

{youtube}ez179mM5sbI{/youtube}

«Τα τελευταία 10 χρόνια ζω δύο διαφορετικές ζωές, τη ζωή που βλέπουν η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οι συμπαίκτες μου, υπάρχει όμως και η ζωή που εγώ βλέπω, ζω και νιώθω», δηλώνει ο 27χρονος στην αρχή του βίντεο.

Το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο στο Facebook αναφέρει: «Δεν ποστάρω συχνά κάτι πολύ σοβαρό στα κοινωνικά δίκτυα και δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι το σωστό. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι τρομερά αγχωμένος τώρα που γράφω αυτό το μήνυμα, όμως ελπίζω να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους. Κοινοποιήστε το εάν πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κάποιον.»

Αν και οι φίλοι του τον περιγράφουν ως θετικό και ανέμελο άνθρωπο, δηλώνει ο Dough, η πραγματικότητα απέχει αρκετά. «Μέσα μου, ζω μια εντελώς διαφορετική ζωή. Ζω τη ζωή κάποιου που πάσχει τρομερά από την κατάθλιψη.»

«Μου είναι τρομερά δύσκολο να μιλάω γι’ αυτό, όπως και για εκατομμύρια άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι το πρόβλημα με την κατάθλιψη. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο δεν είναι η θέση στην οποία βρισκόμαστε, οι δύσκολες στιγμές που θα περάσουμε ή τι είμαστε ικανοί να κάνουμε. Αυτό που πραγματικά φοβόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι ότι οι φίλοι μας δεν θα καταλάβουν και ότι θα τους χάσουμε, ότι η οικογένειά μας δεν γνωρίζει τι βιώνουμε, ότι οι συνάδελφοί μας θα μας βλέπουν διαφορετικά ή ότι μπορεί ακόμη και να χάσουμε τη δουλειά μας. Αυτό είναι όμως το στίγμα που εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει μέσα μας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν μας βλέπει έτσι η κοινωνία.»

«Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για την κατάθλιψη. Έσπρωχνα τον εαυτό μου σε μια σκοτεινή γωνιά, μια γωνιά που έχει μόνο μία διέξοδο. Έτσι σκεφτόμουν κάθε μέρα για 10 χρόνια. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ήμουν μόνος μέσα στις σκέψεις μου, αν και ποτέ δεν θα μπορούσα να είμαι μόνος. Έχω τόσους καλούς φίλους, την οικογένειά μου, συναδέλφους, συμπαίκτες που έπρεπε να τους ανοιχτώ, όμως δεν το έκανα. Δεν μπορώ να προσπαθήσω να βοηθήσω άλλους ανθρώπους αν πρώτα δεν βοηθήσω τον εαυτό μου. Τα τελευταία 10 χρόνια, αυτό το αίσθημα της κατάθλιψης, αυτό το σκοτάδι και η θλίψη έγιναν το φυσιολογικό. Το συνηθίζεις και νομίζεις ότι είναι αποδεκτό να ζεις έτσι τη ζωή σου. Δεν είναι όμως. Αυτό που θέλω να πετύχω είναι να προσπαθήσω να ενθαρρύνω έναν ακόμη άνθρωπο ή πέντε ανθρώπους να ανοιχτούν και να μιλήσουν.»

«Η κατάθλιψη δεν είναι σαν να σπας το χέρι σου, όπου πας στο νοσοκομείο και στο φτιάχνουν, ή σαν την ανεμοβλογιά, που την περνάς μία φορά στη ζωή σου και δεν την ξαναπερνάς. Είναι κάτι πιο βαθύ.»

Ο Dough προτρέπει όλους όσοι αντιμετωπίζουν αντίστοιχες προκλήσεις με τον ίδιο να αναζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη. «Σας παρακαλώ, μιλήστε στους φίλους ή τους συγγενείς σας», προτρέπει ο Dough κλείνοντας το συγκινητικό βίντεο.

Κεντρική φωτογραφία: Facebook

Δείτε κι αυτό:

«Μια επιστολή προς όσους επηρεάζονται από την κατάθλιψή μου»

Το άγχος και η κατάθλιψη μέσα από ένα συγκλονιστικό κόμικ

Οι δαίμονες της κατάθλιψης μέσα από 20 σκληρές φωτογραφίες

Άντι Γουόρχολ, Άλμπερτ Αϊνστάιν και άλλες διαταραγμένες ιδιοφυΐες