ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αιματολογικό τεστ καθοδηγεί τη χορήγηση των αντικαταθλιπτικών

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα αιματολογικό τεστ που βοηθά τους γιατρούς να χορηγήσουν με πιο εξατομικευμένο τρόπο το καλύτερο φάρμακο για κάθε ασθενή με κατάθλιψη.

Αιματολογικό τεστ καθοδηγεί τη χορήγηση των αντικαταθλιπτικών

Σήμερα, οι γιατροί βαδίζουν στα τυφλά, κάνοντας δοκιμές, εωσότου πετύχουν το κατάλληλο φάρμακο για κάθε περίπτωση, με συνέπεια σχεδόν τις μισές φορές το πρώτο αντικαταθλιπτικό να μην έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρμίνε Παριάντε, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό νευροψυχοφαρμακολογίας International Journal of Neuropsychopharmacology, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, δήλωσαν ότι το νέο τεστ επιτρέπει να γίνεται καλύτερη διάγνωση της νόσου και να χορηγείται πιο σωστά η αναγκαία θεραπεία.

bigstock Lost Herself In Everyday Diffi 126634490

Το τεστ ελέγχει δύο βιοδείκτες φλεγμονής. Όσοι ασθενείς διαγιγνώσκονται θετικοί σε αυτούς, χρειάζονται πιο επιθετική αντικαταθλιπτική θεραπεία εξ αρχής, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή παρεμβαίνει στις βιολογικές διαδικασίες μέσω των οποίων «δουλεύουν» τα αντικαταθλιπτικά.

Όσοι ασθενείς έχουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής, είναι απίθανο να ανταποκριθούν καλά στα συνήθη αντικαταθλιπτικά, δηλαδή στους επιλεκτικούς αναστολείς μη επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και στα τρικυκλικά. Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων με κατάθλιψη, εκτιμάται ότι έχουν αυτούς τους βιοδείκτες φλεγμονής στο αίμα τους.

Οι ερευνητές μελετούν κατά πόσο σε αυτούς ειδικά τους ασθενείς θα είχε νόημα να χορηγούνται και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, εκτός από αντικαταθλιπτικά. Όπως είπε όμως ο Παριάντε, αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το κάνουν μόνοι τους οι ασθενείς, χωρίς προηγουμένως να συμβουλευθούν γιατρό.

Προς το παρόν, το τεστ έχει δοκιμασθεί σε μια μικρή ομάδα 140 ατόμων με κατάθλιψη. Θα πρέπει να δοκιμασθεί σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, προτού αξιοποιηθεί κλινικά.

Εκτός από τα φάρμακα, τα οποία έχουν και παρενέργειες, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορούν να ωφεληθούν αν είναι δραστήριοι σωματικά και κοινωνικά, αν κάνουν ψυχοθεραπεία ή καταφύγουν σε τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού.

Η κατάθλιψη είναι μια από τις συχνότερες ψυχικές παθήσεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη συγκεκριμένη ψυχική νόσο.

Διαβάστε επίσης:

Ποια συμπληρώματα διατροφής συνιστάται να συνδυάζονται με τα αντικαταθλιπτικά

Κατάθλιψη: Επαναστατική θεραπεία με βάση την κεταμίνη