ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς να διαχειριστείτε το στρες, με απλά βήματα

Τα χαμηλά επίπεδαστρες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καλής υγείας, όπως ακριβώς η σωστήδιατροφή και η άσκηση. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να έχετε τοναπόλυτο έλεγχο του στρες στη ζωή σας.
Πώς να διαχειριστείτε το στρες, με απλά βήματα

Τα χαμηλά επίπεδαστρες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καλής υγείας, όπως ακριβώς η σωστήδιατροφή και η άσκηση. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να έχετε τοναπόλυτο έλεγχο του στρες στη ζωή σας.

Το στρες μπορείνα προκαλέσει ενοχλητικό πονοκέφαλο, ναυτία ή ζαλάδα. Επηρεάζει αρνητικά τη ζωήσας από κάθε άποψη, επομένως η μείωσή του είναι αναγκαία προκειμένου ναδιατηρήσετε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία.

Ξαφνική κρίση

Ορισμένες καταστάσειςμάς δημιουργούν αναπόφευκτα στρες, όπως ζητήματα δουλειάς ή ένα πρόβλημα στοσπίτι. Όταν πρέπει να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη κατάσταση, η διαχείριση τουστρες είναι σημαντική ώστε να είστε σε θέση να σκεφτείτε καθαρά. Δοκιμάστε τις παρακάτωτακτικές διαχείρισης ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε αγχωτικές καταστάσεις.

- -Προοπτική. Μπορεί να αισθάνεστε απογοήτευση λόγω μιαςπροαγωγής που δεν ήρθε ποτέ ή για τα χρήματα που σας λείπουν αυτό το μήνα. Το στρεςείναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε αυτές τις περιπτώσεις. Προσπαθήστενα αποστασιοποιηθείτε και να σκεφτείτε αν αυτό που σας απασχολεί είναι κάτιπαροδικό ή απλώς ασήμαντο· πάρτεμια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να πάτε παρακάτω. Η σωστή προοπτική απέναντιστα πράγματα είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν πρόκειται για τη διαχείριση τουστρες.

- -Προγραμματισμός. Εάν σας απασχολεί ένα συγκεκριμένο ζήτημα,φτιάξτε μια λίστα με όλες τις πιθανές λύσεις και επιλέξτε την κατάλληλη. Όταν συνειδητοποιήσετεπως υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θα καταφέρετε να φτιάξετε ένα πλάνο δράσης πουθα σας βοηθήσει να μειώσετε άμεσα τα επίπεδα του στρες.

- -Αποδοχή. Υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετεστη ζωή σας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχθείτε. Έχετε όμως τονέλεγχο των αντιδράσεών σας σε κάθε περίπτωση. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας καιζητήστε συναισθηματική υποστήριξη από τους δικούς σας ανθρώπους προκειμένου ναδιαχειριστείτε το στρες.

Χρόνιο στρες

Πολλές φορές τοστρες προκύπτει από ένα συνδυασμό παραγόντων και όχι από ένα συγκεκριμένοπρόβλημα. Εάν το στρες είναι για εσάς μια μόνιμη κατάσταση, δοκιμάστε ταπαρακάτω:

- -Κάντε ένα διάλειμμα. Τα άγχη της καθημερινότητας μπορεί να σαςεπηρεάσουν χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Για να τα αντιμετωπίσετε πρέπει ναφροντίζετε τον εαυτό σας και να απολαμβάνετε καθημερινά μια δραστηριότητα που σαςευχαριστεί. Μπορείτε να ακούσετε μουσική, να κάνετε διαλογισμό ή να κάνετε έναχαλαρωτικό αφρόλουτρο. Το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας είναι σημαντικό τόσογια την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση του στρες.

- -Αθληθείτε συστηματικά. Η σωματική άσκηση είναι μία από τις καλύτερεςμεθόδους διαχείρισης του στρες, καθώς σας αποφορτίζει σωματικά και ψυχικά. Επιλέξτεμια ενασχόληση όπως η γιόγκα ή το πιλάτες που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτεαπό το στρες και την αρνητική ενέργεια.

- -Εκφράστε τα συναισθήματά σας. Εάν σας απασχολεί κάτι, μην το κρατάτεγια τον εαυτό σας. Μιλήστε σε άτομα που εμπιστεύεστε, όπως συγγενείς και φίλοι.Ακόμη κι αν δε χρειάζεστε συμβουλές, μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα εάνεκφράσετε ελεύθερα αυτό που αισθάνεστε.

Αποφύγετε το περιττό στρες

Εάν είστεπροετοιμασμένοι για τα δύσκολα, κάνετε σωστή διαχείριση του χρόνου σας καιλύνετε γρήγορα τα προβλήματά σας θα αποφύγετε το περιττό στρες:

- -Ρυθμίστε τις προσδοκίες σας. Εάν αναλαμβάνετε περισσότερες ευθύνες απ’όσες αντέχετε, το στρες είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια. Θα πρέπει μερικές φορέςνα πείτε όχι σε όσα δεν μπορείτε νααντέξετε. Επίσης, διαχειριστείτε σωστά τα οικονομικά σας –αποφύγετε περιττάέξοδα και πολυτέλειες– εάν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε. Ηρεαλιστική προσέγγιση μιας κατάστασης βοηθά να αποφύγετε το περιττό στρες.

- -Επιλύστε τα προβλήματα που μπορεί να αναδειχθούν σε κρίση. Είναι ανθρώπινο να προσπαθούμε νααποφύγουμε μια δυσάρεστη ή προβληματική κατάσταση, ωστόσο είναι καλό ναπροσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Είτε πρόκειταιγια οικογενειακά είτε για επαγγελματικά προβλήματα, προσπαθήστε να ταδιαχειριστείτε πριν ξεφύγουν από τον έλεγχό σας.

Είναι εξαιρετικάδύσκολο να αποφύγουμε το στρες, μπορούμε όμως να το θέσουμε υπό έλεγχο εάνακολουθήσουμε μια σωστή και ορθολογική τακτική. Με τον τρόπο αυτό, θακαταφέρουμε να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ημέρας χωρίς να χαλάμε τη διάθεσή μας.