ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Άγχος & στρες: Ποια είναι η διαφορά;

Οι όροι άγχος και στρες χρησιμοποιούνται συχνά ο ένας στη θέση του άλλου, ενώ στηνπραγματικότητα διαφέρουν.
Άγχος & στρες: Ποια είναι η διαφορά;

Οι όροι άγχος και στρες χρησιμοποιούνται συχνά ο ένας στη θέση του άλλου, ενώ στηνπραγματικότητα διαφέρουν. Πρέπει να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ άγχους καιστρες για να είστε σε θέση να περιγράψετε αυτό που βιώνετε στο γιατρό σας καιεπομένως να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Ομοιότητες

Μερικά από τασυμπτώματα του άγχους και του στρες είναι κοινά. Και στις δύο περιπτώσεις αισθανόμαστεανησυχία, ταραχή ή δυσφορία. Το στρες πολλές φορές αποτελεί προπομπό τουχρόνιου άγχους. Τόσο το άγχος όσο και το στρες μπορεί να έχουν παραγωγικάαποτελέσματα σε μικρές δόσεις, αν όμως χάσουμε τον έλεγχο μπορεί να προκαλέσουνσοβαρά προβλήματα υγείας.

Στρες

Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση τουοργανισμού σε ένα νέο και απαιτητικό ερέθισμα. Προκαλεί την απελευθέρωσηαδρεναλίνης, η οποία μας επιτρέπει να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις, ναανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και να παραμένουμε σε εγρήγορση. Ορισμένα άτομααντιμετωπίζουν χρόνιο στρες, το οποίο επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα καιμπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη. Η αίσθηση ελέγχου και η θετική στάσηβοηθούν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του στρες και να χαλαρώσετε.

Άγχος

Μερικές φορές το άγχος είναι αποτέλεσμα τουστρες, αποτελεί όμως διαφορετική πάθηση. Το άγχος μοιάζει περισσότερο με τοαίσθημα του φόβου παρά με το στρες. Όταν έχουμε άγχος, αυτό οφείλεται σε έναερέθισμα που μας προκαλεί φόβο και ένα αίσθημα αδυναμίας. Μερικοί άνθρωποι δενείναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα αίτια του άγχους που βιώνουν ή πάσχουν απόδιαταραχές άγχους που απορυθμίζουν τη ζωή τους. Στην πλειονότητα τωνπεριπτώσεων, οι φοβίες και το άγχος εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη της ζωής ενός ατόμου.

Διαταραχές

Το στρες και το άγχος μπορεί να προκαλέσουνσοβαρές ψυχικές διαταραχές. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (generalized anxiety disorder)είναι μια πάθηση στην οποία δεν αναγνωρίζεται κάποια συγκεκριμένη αιτία. Αντιθέτως,η αγχώδης διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες, όπως οικοινωνικές εκδηλώσεις ή η μοναξιά. Οι φοβίες από την άλλη αφορούν στο φόβο πουαισθανόμαστε για ένα άτομο ή μια κατάσταση. Τέλος, η ιδεοληπτική νεύρωση (γνωστή και ως ιδεοψυχαναγκαστικήδιαταραχή) μπορεί να οφείλεται στην εμμονική ανάγκη ελέγχου μιας κατάστασης η οποίαπηγάζει από το άγχος και το στρες.

Θεραπεία

Υπάρχουν ποικίλες θεραπείες για την αντιμετώπιση των δύο παθήσεων. Στην περίπτωσητου στρες, προτείνονται συνήθως αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η ενασχόληση μεένα καινούριο χόμπι, η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης και ο διαλογισμός. Το άγχοςείναι σοβαρότερη πάθηση σε σύγκριση με το στρες, επομένως η ψυχοθεραπείααποδεικνύεται πιο αποτελεσματική για την αναγνώριση των παραγόντων που σας επηρεάζουνκαι την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των φόβων σας.