ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ευεργετικά τα Ω-3 λιπαρά οξέα ενάντια σε ψύχωση και σχιζοφρένεια

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications υποδεικνύει ότι η λήψη Ω-3 λιπαρών οξέων σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική στο πλαίσιο της πρόληψης σοβαρών ψυχικών διαταραχών, όπως οι ψυχώσεις και η σχιζοφρένεια.

Ευεργετικά τα Ω-3 λιπαρά οξέα ενάντια σε ψύχωση και σχιζοφρένεια

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία εξέτασαν 81 άτομα ηλικίας 13 έως 25 ετών, τα οποία αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ψυχική νόσο. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έλαβαν συμπλήρωμα Ω-3 λιπαρών οξέων και άλλοι εικονικό φάρμακο (placebo).

Επτά χρόνια αργότερα, οι ερευνητές επαναξιολόγησαν την κατάσταση της ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων. Στο σημείο αυτό είχαν παραμείνει 71 άτομα στη δοκιμή. Διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 10% των ατόμων που λάμβαναν το συμπλήρωμα Ω-3 λιπαρών οξέων είχαν εκδηλώσει συμπτώματα ψύχωσης ή σχιζοφρένειας. Από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, το ποσοστό των ατόμων που εκδήλωσαν συμπτώματα διαταραχής άγγιζε το 40%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή, καθώς βασίζονται σε μικρό δείγμα, ωστόσο τα Ω-3 λιπαρά οξέα μοιάζουν ελκυστική θεραπευτική λύση στο πλαίσιο της πρόληψης σοβαρών ψυχικών διαταραχών. Μελλοντικές μελέτες και δοκιμές θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω ευρήματα πριν το συμπλήρωμα Ω-3 λιπαρών οξέων αρχίσει να προτείνεται ως πρότυπο μέτρο πρόληψης.