ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το στρες βοηθά τον καρκίνο να εξαπλωθεί ταχύτερα

Όλοι έχουμε στρες, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής και ο αυξημένος όγκος υποχρεώσεων δύσκολα αφήνουν περιθώριο για χαλάρωση και υιοθέτηση μιας πιο ψύχραιμης προσέγγισης της καθημερινότητας.

Το στρες βοηθά τον καρκίνο να εξαπλωθεί ταχύτερα

Το στρες, σε μικρές «δόσεις» και για σύντομες χρονικές περιόδους, είναι χρήσιμο ή και απαραίτητο. Το στρες μάς κινητοποιεί ή μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και κινδύνους. Ωστόσο, όταν είναι πολύ έντονο και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποδεικνύεται καταστροφικό τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από Αυστραλούς ερευνητές, καθοριστική είναι η επίδραση του στρες και για τους ασθενείς με καρκίνο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μονάς της Μελβούρνης ανακάλυψαν ότι το χρόνιο στρες ανοίγει νέες «λεμφικές οδούς» που επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να εξαπλώνονται ταχύτερα στο σώμα.

bigstock Cancer Cell With Lymphocytes 22350095

Ρόλος του λεμφικού συστήματος είναι να μεταφέρει στο σώμα τα ανοσοκύτταρα, ώστε αυτά να επιτεθούν σε μια ασθένεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως ότι εμπλέκεται και στη μεταφορά των καρκινικών κυττάρων.

Τα αυξημένα επίπεδα στρες συνοδεύονται από αυξημένη δραστηριότητα του λεμφικού συστήματος, με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να μπορούν να εξαπλωθούν με μεγαλύτερη ευκολία και να καταστήσουν έναν καρκινικό όγκο πιο επικίνδυνο.

Η νέα ανακάλυψη υπογραμμίζει την ανάγκη για έγκαιρες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις βελτίωσης της ψυχικής υγείας των ασθενών και παράλληλα ανοίγει νέους δρόμους για την εξεύρεση θεραπειών που αναστέλλουν την εξάπλωση του καρκίνου.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Nature Communications.

Διαβάστε επίσης:

Το χρόνιο στρες «σβήνει» τη μνήμη

Δείτε πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος στο σώμα (βίντεο)