ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η κακή ψυχολογία του προσφυγόπουλου θα γίνει προσδοκία για την επόμενη ημέρα

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία για την προσφυγική κρίση και για το πως η κακή ψυχολογία των προσφύγων και δη των παιδιών, μπορεί να μετασχηματιστεί σε χαρά και προσδοκία για την επόμενη ημέρα, πραγματοποίησε η Θάλεια Δραγώνα, Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών της Αγωγής στην εκδήλωση του ΤΕΑΠΗ «Εμπειρίες από την παρέμαση στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα».

Η κακή ψυχολογία του προσφυγόπουλου θα γίνει προσδοκία για την επόμενη ημέρα

«Το τεράστιο προσφυγικό κύμα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κοινωνία σε πολλά επίπεδα. Μας δοκιμάζει, μας πανικοβάλει, μας αποσταθεροποιεί, μας θυμώνει και μας ενοχοποιεί, μας βγάζει μερικές φορές φορές έναν κακό εαυτό, αλλά αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ο καλός εαυτός που υπερίσχυσε σε τόσες και τόσες περιπτώσεις. Ένας τέτοιος καλός εαυτός είναι αυτό που γίνεται σήμερα εδώ ενταγμένο στην κινητοποίηση ολόκληρου του πανεπιστημίου μας για το προσφυγικό», τόνισε η κυρία Δραγώνα και συνέχισε:

«Οι Έλληνες ξέρουν από προσφυγιά λένε πολλοί όταν τους παίρνουν συνέντευξη στην τηλεόραση. Και όντως ξέρουν. Ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασε στην Ελλάδα το ’22, ένα εκατομμύριο μετανάστες στις αρχές του ’90. Η ενσωμάτωση αυτών των πληθυσμών δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Όπως δεν είναι και η σημερινή συνθήκη, όταν μάλιστα φυσάει και ένας κακός άνεμος στην Ευρώπη, όπως το περιέγραψε πρόσφατα o Gianni Pittella στην επίσκεψή του στην Ελλάδα. Όμως εν τέλει η ελληνική κοινωνία αποδείχτηκε ανθεκτική και πολυμήχανη. Έτσι πιστεύω ότι θα αποδειχτεί και τώρα.

Θα σας ακούσουμε σήμερα να μας μιλάτε για τα παιδιά. Τα παιδιά αυτά έχουν βιώσει, και συνεχίζουν ζουν, μεγάλη αναταραχή και ψυχολογική πίεση σε κάθε τους βήμα. Μια ζωή που κυριαρχεί η έλλειψη κανονικότητας, βεβαιότητας και ασφάλειας. Παιδιά που πενθούν την απώλεια και καλούνται να μεταβολίσουν αυτό το πένθος και να επενδύσουν στη ζωή. Οι δυσκολίες, και μάλιστα αυτής της τάξης αναγκάζουν τα παιδιά να ωριμάσουν απότομα. Διαβάζουμε ότι σε ορισμένες χώρες οι νεαροί ταξιδιώτες προσποιούνται ότι είναι ενήλικες προκειμένου να αποφύγουν τυχόν καθυστερήσεις ή την κράτηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και έτσι εκτίθενται στον κίνδυνο να πέσουν θύμα εκμετάλλευσης.

Συνεχίστε λοιπόν τη δράση σας, συνδράμοντας το κάθε παιδί ξεχωριστά και όλα μαζί ως ομάδα, με την καθοδήγηση της δημιουργικής συναδέλφου Αλεξάνδρας Ανδρούσου. Αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Ελπίζω να πολλαπλασιαστεί το ενδιαφέρον και η αλληλεγγύη εκ μέρους των φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου μας να πολλαπλασιαστεί».

Διαβάστε ακόμη:

Πρόσφυγες: Ενιαίο Σύστημα Επιδημιολογικής επιτήρησης από το ΚΕΕΛΠΝΟ για όλα τα ιατρεία ΠΦΥ

Αυτός είναι ο υγειονομικός σχεδιασμός για τους πρόσφυγες σε όλη την χώρα από το ΕΚΕΠΥ

Συνεδριάζει σήμερα εκ νέου το Συντονιστικό Όργανο για τους πρόσφυγες με νέα δεδομένα

«Όλοι Μαζί Μπορούμε»: Δράση από ΙΣΑ και Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τους πρόσφυγες