ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Πως συνδέεται με τα βακτήρια του στομάχου

Το «κλειδί» για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη νευρολογικών παθήσεων όπως το μετατραυματικό στρες, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη, μπορεί να βρίσκεται στο στομάχι μας.

Κατάθλιψη: Πως συνδέεται με τα βακτήρια του στομάχου

Πολλοί ερευνητές το πιστεύουν, δύο όμως εξ αυτών δοκίμασαν να το επιβεβαιώσουν.

Ο Dr John Bienenstock και ο Dr Paul Forsythe, ερευνητές στο Ινστιτούτο The Brain-Body του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά, έδειξαν μετά από πειράματα σε ποντίκια ότι τα βακτήρια του στομάχου επηρεάζουν σοβαρά τη διάθεση.

Επίσης κατάφεραν να ελέγξουν τη διάθεση αγχωμένων ποντικιών ταΐζοντάς τα με υγιή μικρόβια τα οποία είχαν συλλέξει από εκκρίσεις (κόπρανα) ήρεμων ποντικιών. Διαπίστωσαν επίσης ότι στα αγχωμένα ποντίκια επικρατούσε μικροβιακή ανισορροπία στο πεπτικό τους σύστημα καθώς και μικρότερη μικροβιακή ποικιλία.

bigstock Stomach Guts Small Intesti 661112441

Η μικροβιακή θεραπεία των αγχωμένων ποντικιών οδήγησε σε θεαματική βελτίωση της διάθεσής τους, της βιοχημείας του εγκεφάλου τους (ελέγχθηκε με μαγνητικές τομογραφίες), καθώς και της μικροβιακής εντερικής ποικιλίας.

Οι συγκεκριμένες έρευνες στον τομέα της μικροβιολογίας του εντέρου διεξάγονται στο πλαίσιο προγράμματος ONR (Office of Naval Research) με σκοπό να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης του μετατραυματικού στρες σε βετεράνους πολέμου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Canadian Journal of Psychiatry.

Διαβάστε επίσης:

Αγχώδεις διαταραχές: Ποια είναι τα 6 κυριότερα είδη τους

Το μετατραυματικό στρες αυξάνει τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών στις γυναίκες

Τι αισθάνεται ένα άτομο με μανιοκατάθλιψη (γράφημα)