ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διπολική διαταραχή: Τέσσερις ενδείξεις που πρέπει να σας κινητοποιήσουν

Η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκαταθλιπτική διαταραχή, είναι ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από ακραίες μετατοπίσεις της διάθεσης από την μανία στην κατάθλιψη, με «φυσιολογικά» ενδιάμεσα διαστήματα.

Διπολική διαταραχή: Τέσσερις ενδείξεις που πρέπει να σας κινητοποιήσουν

Πολλοί πάσχοντες από διπολική διαταραχή δεν το γνωρίζουν καν, ενώ λιγότεροι από το 50% παγκοσμίως μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής» (AGP), μελέτησε περισσότερους από 61.000 ενήλικες σε 11 χώρες (ΗΠΑ, Μεξικό, Κίνα, Ιαπωνία, Βραζιλία, Κολομβία, Ινδία, Λίβανος, Βουλγαρία, Ρουμανία, και Νέα Ζηλανδία) και διαπίστωσε πως τα άτομα χαμηλότερου εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπευτική αγωγή σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 25%.

Σε σύγκριση με τις άλλες 10 χώρες που μελετήθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το υψηλότερο ποσοστό της διπολικής διαταραχής (4,4%), ενώ η Ινδία είχε το χαμηλότερο (0,1%). Συνολικά, περίπου 2,4% των ερωτηθέντων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως άτομα με διπολική διαταραχή.

Πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν πλήρως τη διπολική διαταραχή και τα συμπτώματά της, γεγονός που δεν επιτρέπει να οδηγηθούν σε σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες ψυχικές νόσους, όπως η κατάθλιψη, είναι η μανία.

bigstock split personality 105654344

Υπάρχουν όμως και άλλες ενδείξεις, οι οποίες είναι οι εξής:

Αλόγιστες δαπάνες

Εάν ένας φίλος σας πηγαίνει για ψώνια που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά, θα πρέπει να τον προσέχετε. Ένα πρόσωπο σε μανιακή φάση διπολικής διαταραχής είναι πιο πιθανό να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο, όπως οι αλόγιστες δαπάνες.

Υπερ-σεξουαλικότητα

Η ξαφνική σεξουαλική έξαρση ενός ατόμου που αρχίζει να μιλάει μανιωδώς για σεξ ή αναζητά ευκαιριακούς εραστές, αποτελούν ενδείξεις μανίας.

Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών

Μέχρι και το 60% των ατόμων με διπολική διαταραχή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών σε κάποια φάση της ζωής τους. Τα κατασταλτικά, όπως το αλκοόλ ή τα παυσίπονα, μπορεί να στείλουν ένα άτομο κατ’ ευθείαν στη μανιοκατάθλιψη, ενώ τα διεγερτικά, όπως η κοκαΐνη, μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Παράκαμψη του ύπνου

Η πολύ μικρή ανάγκη για ύπνο αποτελεί ένα ακόμη σημάδι πως το άτομο μπορεί να έχει ένα μανιακό επεισόδιο.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί ασθενείς βιώνουν την «υπομανία», μια μορφή διπολικής διαταραχής κατά την οποία τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από το συνηθισμένο. Όμως, ακόμα και η υπομανία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να μετατραπεί σε μανιοκατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης:

Διπολική vs. μεταιχμιακή διαταραχή: Σε ποια σημεία διαφέρουν

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: Ζωή σε άσπρο-μαύρο

Τεστ: Οι 10 ερωτήσεις που φανερώνουν αν είχατε τραυματική παιδική ηλικία