ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Ο θεραπευτικός ρόλος των υψηλών θερμοκρασιών

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να αναδειχθούν σε νέα μέθοδο αντιμετώπισης της κατάθλιψης.

Κατάθλιψη: Ο θεραπευτικός ρόλος των υψηλών θερμοκρασιών

Σε πρόσφατη δοκιμή, αμερικανοί ψυχίατροι από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη που περνούσαν δυόμισι ώρες σε ένα θερμαινόμενο θάλαμο, ανέφεραν σημαντική πτώση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στη θερμοκρασία του σώματος, τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της διάθεσης.

bigstock Happy Woman Jumping On The Bea 84420224

Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής θεραπείας οι συμμετέχοντες εισήλθαν σε ένα θάλαμο που χρησιμοποιεί υπέρυθρη θερμότητα η οποία αύξανε τη θερμοκρασία του σώματος (εκτός από το κεφάλι) σχεδόν μέχρι τους 38,5C. Κατά μία έννοια οι συμμετέχοντες δηλαδή είχαν πυρετό!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία θερμότητας ανέφεραν μείωση κατά 50% των συμπτωμάτων κατάθλιψης μέσα σε μια εβδομάδα από την εφαρμογή της θεραπείας η οποία διήρκεσε για έξι εβδομάδες.

Μια εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για την αντικαταθλιπτική δράση της θερμότητας, είναι ότι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που εμπλέκονται στην κατάθλιψη παίζουν επίσης ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Η διατροφή που μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο

Γιατί η έντονη άσκηση μας κάνει χαρούμενους

Πλήξη και ανία: Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία