ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διπολική διαταραχή & σχιζοφρένεια: Τι ρόλο παίζει το οικογενειακό υπόβαθρο

Η πιθανότητα εκδήλωσης ψυχικής πάθησης είναι μεγάλη στη ζωή των ανθρώπων. 

Διπολική διαταραχή & σχιζοφρένεια: Τι ρόλο παίζει το οικογενειακό υπόβαθρο

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Ευρώπη (ποσοστό 38,2% ή περίπου 165 κατομμύρια) υποφέρει από κάποια ήπια, μέτρια ή σοβαρή ψυχική πάθηση.

Οι ερευνητές από το Ισραήλ, τη Βρετανία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον ισραηλινό καθηγητή ψυχιατρικής Μαρκ Γουάιζερ, ανέλυσαν τις περιπτώσεις 6.111 ισραηλινών ασθενών, που είχαν νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική για κάποια σοβαρή ψυχική πάθηση, σε σύγκριση με 70.000 υγιή άτομα από τον γενικό πληθυσμό.

bigstock two faced woman manic depressi 116526299

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν είναι τα εξής:

Αν ένας αδελφός ή αδελφή έχει εκδηλώσει κάποια ψυχική πάθηση, τότε αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος και για τα άλλα αδέλφια.

Έτσι, αν ο αδελφός ή η αδελφή έχει σχιζοφρένεια, τα άλλα αδέλφια έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν και τα ίδια την ίδια πάθηση.

Έχουν επίσης εξαπλάσια έως οκταπλάσια πιθανότητα να υποφέρουν από σχιζοσυναισθηματική διαταραχή και επταπλάσια έως 20πλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν διπολική διαταραχή (πρώην μανιοκατάθλιψη), σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Αν ο αδελφός ή η αδελφή πάσχουν από διπολική διαταραχή, τότε τα άλλα αδέλφια έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν και αυτά διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια ή άλλες ψυχικές παθήσεις.

Η νέα διεθνής επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος σε μια οικογένεια, αν κάποιος από τα αδέλφια έχει εκδηλώσει ήδη κάποια τέτοια πάθηση.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στο διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη (17-20 Σεπτεμβρίου).

Διαβάστε επίσης:

Ποιο γονίδιο αυξάνει κατά 35 φορές τον κίνδυνο σχιζοφρένειας

Σχιζοφρένεια: Τα σημάδια όπως τα βιώνουν οι οικογένειες των ασθενών

Ψυχική υγεία: 4 προβλήματα που είναι πιο συχνά στις γυναίκες