ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

O... περίεργος λόγος που ο αισιόδοξος φίλος σου ζυγίζει λιγότερο από εσένα

Θέλετε να χάσετε βάρος; Σταματήστε να ανησυχείτε για το τι μπορούν να κάνουν στη σιλουέτα σας αυτές οι τηγανιτές πατάτες και ξεκινήστε να σκέφτεστε τα θετικά αποτελέσματα που θα έχετε από μια σαλάτα με σπανάκι. Αυτό είναι το μήνυμα της νέας εφημερίδας του Πανεπιστημίου του Cornell που λέει καλύτερα να κοιτάτε τη θετική πλευρά των τροφίμων, αν προσπαθείτε να αδυνατίσετε.

O... περίεργος λόγος που ο αισιόδοξος φίλος σου ζυγίζει λιγότερο από εσένα

Οι ερευνητές ανέλυσαν 43 δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μηνυμάτων για την υγεία που στοχεύουν στο κοινό- πράγματα όπως την καταπολέμηση του καπνίσματος και φυλλάδια στα γραφεία των γιατρών που ενθαρρύνουν την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών.

Βρήκαν ότι οι επαγγελματίες υγείας όπως οι γιατροί ή διαιτολόγοι δουλεύουν με αρνητικά μηνύματα για την υγεία. Για όλους τους άλλους, τα θετικά μηνύματα για την υγεία ήταν πιο ισχυρά. Για παράδειγμα, αν λέτε στον εαυτό σας ότι «Αυτή η πίτσα θα πάει κατ 'ευθείαν στους μηρούς μου» δεν θα σας παρακινήσει το ίδιο με μια δήλωση όπως «Αυτό το πράσινο smoothie θα μου δώσει ενέργεια.»

5d6f477504d1691a3b9f428b212f1052 XL

Γιατί; Οι ερευνητές λένε ότι τα αρνητικά μηνύματα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα μπορούν να γίνουν επικριτικά, το οποίο είναι πιο ενοχλητικό από ότι ενθαρρυντικό. Μπορούν ακόμη να λειτουργήσουν και ως μπούμερανγκ: «Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι το 73% των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων αντέδρασαν στη ντροπή τους για το πάχος τρώγοντας περισσότερο από ό, τι θα έτρωγαν κανονικά», λέει ο Brian Wansink, PhD, επικεφαλής ερευνητής και συγγραφέας του Slim by Design.

Οι επαγγελματίες υγείας, από την άλλη πλευρά, ανταποκρίνονται καλά στα αρνητικά μηνύματα που στηρίζονται στο φόβο, επειδή ήδη γνωρίζουν τα πάντα για τους κινδύνους από ορισμένες συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση trans λιπαρών, λέει ο Wansink. Έχουν επίσης περισσότερα που διακυβεύονται διότι η επαγγελματική τους ζωή εξαρτάται από το να είναι υγιείς.

Θέλετε να το δοκιμάσετε στον εαυτό σας; "Αντί να λέτε «Αν φάω ένα μπισκότο, θα πάρω κιλά» θα πρέπει να λέτε « Αν φάω φρούτα, θα δείχνω καλύτερα.. Θα αισθάνομαι χορτάτος». Θα νιώσετε περήφανοι για τον εαυτό σας στο τέλος της ημέρας, λέει ο Wansink.

Τίνα Καραΐσκου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πατάτες vs. μακαρόνια: Τι να επιλέξετε αν κάνετε δίαιτα

Νέα έρευνα: Τα κορεσμένα & trans λιπαρά αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις

Τι να προσθέσετε στο smoothie σας για να είναι πιο χορταστικό

Διατροφή ενάντια στην κατάθλιψη – Οι συστάσεις του ψυχιάτρου