ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αθρόα η συμμετοχή στη Διημερίδα Ψυχικής Υγείας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διημερίδα Ψυχικής Υγείας, η οποία διοργανώθηκε από το 1Ο Περιφερειακό Τμήμα Αττικής και Νήσων Αιγαίου της ΕΝΕ και τον Τομέα Ψυχικής Υγείας της ΕΝΕ.

Αθρόα η συμμετοχή στη Διημερίδα Ψυχικής Υγείας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος

Η Διημερίδα είχε τίτλο: «Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας: Δικαίωμα των ψυχικά πασχόντων – Προτεραιότητα των επαγγελματιών ψυχικής υγείας», και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο (από το 1994), στις 10 Οκτωβρίου, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας.

Το πρόγραμμα της Διημερίδας περιελάμβανε 12 στρογγυλές τράπεζες και 9 διαλέξεις, στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, γεγονός που ανέδειξε τη διεπιστημονικότητα της Διημερίδας. Συνολικά συμμετείχαν 65 ομιλητές, οι οποίοι με τις εισηγήσεις τους κάλυψαν ολόκληρο το φάσμα του πεδίου της ψυχικής υγείας. Επίσης, συμμετείχαν 40 συντονιστές στις στρογγυλές τράπεζες και τις διαλέξεις, οι οποίοι συνεπικουρούσαν επιστημονικά τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Η συμμετοχή των νοσηλευτών κατά κύριο λόγο, καθώς και άλλων επιστημόνων (ιατρών, κοινωνικών λειτουργών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, φοιτητών), ήταν αθρόα και οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 700.

Χαρακτηριστικό δε, ήταν το γεγονός, ότι συμμετείχε σημαντικός αριθμός νοσηλευτών από τα Γενικά Νοσοκομεία, από Νοσοκομεία της περιφέρειας αλλά και απλοί πολίτες.

Στο διήμερο πρόγραμμα αναπτύχθηκαν πολλά φλέγοντα ζητήματα ψυχικής υγείας, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν απόψεις και νέα δεδομένα από το χώρο της νοσηλευτικής ψυχικής υγείας σε επίπεδο Ειδικών και Γενικών Νοσοκομείων, εξαρτήσεων, κοινότητας, ψυχικής υγείας παιδιών – εφήβων, σχολικών νοσηλευτών και εμπλεκόμενων φορέων στο χώρο της ψυχικής υγείας, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία.

Τέθηκαν προβληματισμοί για το μέλλον της μεταρρύθμισης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας καθώς τα τελευταία χρόνια δεν αναπτύσσονται αναγκαίες υπηρεσίες για την υλοποίησή της (ΚΨΥ, Μονάδες Αποκατάστασης, Ψυχιατρικές κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία κ.α.), ενώ και οι ήδη υπάρχουσες κινδυνεύουν πολλές από αυτές με κλείσιμο λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.

Έγινε προβολή έργων τέχνης ψυχικά ασθενών που φιλοξενούνται σε δομές αποκατάστασης του ΨΝΑ «Δαφνί» και παρουσίαση του ημερολογίου της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ, το οποίο θα περιλαμβάνει κάποια από τα συγκεκριμένα έργα.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της Διημερίδας, τόσο οργανωτικά, όσο και στο περιεχόμενο του προγράμματος, το οποίο κάλυψε όλο το φάσμα της ψυχικής υγείας, προβάλλοντας παράλληλα τον πολυσύνθετο ρόλο του νοσηλευτή ψυχικής υγείας σε επίπεδο διεπιστημονικής συνεργασίας.

Στόχος του Τομέα Ψυχικής Υγείας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος είναι η καθιέρωση της Διημερίδας Ψυχικής Υγείας, ως ετήσιο θεσμό στα επιστημονικά δρώμενα της Ψυχικής Υγείας.