ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Αποδοτικά τα προγράμματα αντιμετώπισης στο χώρο εργασίας

Όσο νωρίτερα ανιχνευθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης τόσο πιο γρήγορα αποθεραπεύονται, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι απουσίες από την εργασία, διαπίστωσε έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τη συμμετοχή 65.000 εθελοντών, οι οποίοι εργάζονταν σε 16 μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ.

Κατάθλιψη: Αποδοτικά τα προγράμματα αντιμετώπισης στο χώρο εργασίας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι απαραίτητο να υπάρχουν προγράμματα ανίχνευσης και αντιμετώπισης της κατάθλιψης σε όλες τις εταιρείες και να λαμβάνουν μέρος σε αυτά όλοι οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τους Aμερικανούς επιστήμονες, το κόστος της κατάθλιψης είναι εξαιρετικά υψηλό για την οικονομία των ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 6% των υπαλλήλων πάσχουν από κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να χάνονται πάνω από 30 δισ. δολάρια λόγω χαμένης παραγωγικότητας.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν τη διαφορά μεταξύ μιας κλασικής προσέγγισης της κατάθλιψης των εργαζομένων και μιας επεμβατικής προσέγγισης με τηλεφωνική επαφή και παροχή στήριξης προς τον υπάλληλο με κατάθλιψη, κατά τις εργάσιμες ώρες.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, απάντησαν σε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο από το χώρο εργασίας τους μέσω διαδικτύου. Σημειώνεται ότι στην έρευνα δεν συμπεριλήφθησαν μόνοι οι εργαζόμενοι που λάμβαναν θεραπεία για κατάθλιψη ή είχαν τάση αυτοκτονίας ή μανιακό σύνδρομο ή ιστορικό χρήσης ναρκωτικών ή κατάχρησης άλλων ουσιών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι περισσότεροι εργαζόμενοι προτιμούσαν την εξ αποστάσεως τηλεφωνική στήριξη και θεραπεία στο χώρο εργασίας τους γιατί ένιωθαν πιο βολικά και λιγότερο στιγματισμένοι από το να επισκεφθούν έναν ψυχίατρο στο ιατρείο του.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι με τη μέθοδο αυτή τα ποσοστά των εργαζομένων που παρουσίασαν βελτίωση ή ακόμα και ίαση ήταν σαφώς υψηλότερα, ενώ μειώθηκαν κατά πολύ οι απουσίες από την εργασία.

Επιπροσθέτως, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων δεν έχασε τη δουλειά του λόγω της κακής ψυχολογικής του κατάστασης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν οι εργοδότες αντιληφθούν το πόσο καλό είναι για τη δουλειά τους να παίρνουν μέρος οι εργαζόμενοι τους στα προγράμματα ανίχνευσης και αντιμετώπισης της κατάθλιψης, τότε θα έχουν μεγάλο κέρδος ως προς τη αποδοτικότητά τους αλλά και ως προς το περιβάλλον εργασίας τους. Με λίγα λόγια, όχι μόνο θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους και δεν θα λείπουν συνέχεια με αναρρωτικές άδειες, αλλά δεν θα δημιουργούν και στρες στους συναδέλφους τους.