ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Light αναψυκτικά: Ποια η σχέση τους με την κατάθλιψη

Τα light αναψυκτικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά ή να διατηρήσουν το βάρος τους.

Light αναψυκτικά: Ποια η σχέση τους με την κατάθλιψη

Οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν ικανοποιούν την επιθυμία για γλυκό χωρίς να φορτώνουν τον οργανισμό με τις θερμίδες της κανονικής ζάχαρης.

Πλήθος ερευνών ωστόσο, συνδέει την κατανάλωση light αναψυκτικών με μια σειρά κινδύνων για την υγεία.

Ένας από αυτούς είναι και ο κίνδυνος κατάθλιψης.

Η έρευνα των επιστημόνων με επικεφαλής τον νευρολόγο Χονγκλέι Τσεν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δεν περιορίζεται μάλιστα μόνο στα light αναψυκτικά, αλλά περιλαμβάνει και τους διάφορους διαιτητικούς χυμούς που έχουν γλυκαντικές ουσίες.

bigstock Lady using a modern vending ma 70775713

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα light αναψυκτικά και οι χυμοί, αλλά και ο καφές και το τσάι έχουν μεγάλες και σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, όσοι έπιναν αναψυκτικά light διέτρεχαν κατά 31% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους έπιναν κανονικά αναψυκτικά. Επιπλέον, όσοι έπιναν πολλούς διαιτητικούς φρουτοχυμούς είχαν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Μπορεί η μελέτη αυτή να διαπίστωσε τη συσχέτιση ανάμεσα στα light αναψυκτικά ή τους light φρουτοχυμούς και την κατάθλιψη δεν απέδειξε όμως ότι τα συγκεκριμένα ποτά διαταράσσουν από μόνα τους τον ψυχισμό ενός ανθρώπου. Χρειάζονται και άλλοι παράγοντες για κάτι τέτοιο, όπως πχ. οικογενειακό ιστορικό.

Διαβάστε επίσης:

Τα 7 ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης

Το ψυχολογικό τεστ των χρωμάτων