ΥΓΕΙΑ

Βαφές μαλλιών και καρκίνος

Με το πέρασμα του χρόνου, οι άσπρες τρίχες στα μαλλιά πληθαίνουν επικίνδυνα. Αυτό σημαίνει πως θαπρέπει να πάρουμε μια απόφαση για το αν θα τα βάψουμε ή όχι. Η ανησυχία για τακαρκινογόνα συστατικά στις βαφές μαλλιών είναι ένας καλός λόγος να τοξανασκεφτούμε.

Βαφές μαλλιών και καρκίνος

Με το πέρασμα του χρόνου, οι άσπρες τρίχες στα μαλλιά πληθαίνουν επικίνδυνα. Αυτό σημαίνει πως θαπρέπει να πάρουμε μια απόφαση για το αν θα τα βάψουμε ή όχι. Η ανησυχία για τακαρκινογόνα συστατικά στις βαφές μαλλιών είναι ένας καλός λόγος να τοξανασκεφτούμε.

Μελέτες πουπραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του ’70 απέδειξαν την εμφάνιση καρκίνου σεπειραματόζωα λόγω της χρήσης ορισμένων συστατικών στις βαφές που ονομάζονταιαρωματικές αμίνες. Έτσι, οι περισσότερες εταιρίες σταμάτησαν να χρησιμοποιούναυτά τα συστατικά.

Σύμφωνα με τοΕθνικό Κέντρο για τον Καρκίνο (ΗΠΑ), τα άτομα που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιώνμέχρι τη στιγμή που αποσύρθηκαν, κατά τη δεκαετία του ’80, έχουν αυξημένοκίνδυνο να εμφανίσουν λέμφωμα μη Hodgkin.

Ο κίνδυνος γιακαρκίνο της ουροδόχου κύστης σε επαγγελματίες κομμωτές αποδείχθηκε βάσειεπισκόπησης 42 διαφορετικών μελετών. Αυτό οφείλεται στην έκθεση λόγω τουεπαγγέλματος, συγκεκριμένα σε άτομα που χρησιμοποιούν τις βαφές μαλλιών γιαεπαγγελματικούς λόγους για διάστημα άνω των 10 ετών.

Το Εθνικό Κέντρογια τον Καρκίνο δήλωσε ότι η έρευνα σχετικά με τις βαφές μαλλιών για προσωπικήχρήση δεν υπέδειξε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ενώ άλλεςμελέτες έχουν αποδώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Όσον αφορά τονκαρκίνο του στήθους, δε φαίνεται να συσχετίζεται με τις μόνιμες βαφές μαλλιών.Μελέτες κοόρτης και μελέτες ασθενών-μαρτύρων επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει άμεσησχέση αυτής της μορφής καρκίνου με τις βαφές μαλλιών.

Ο κίνδυνοςλευχαιμίας παραμένει αμφιλεγόμενος σε σχέση με τη χρήση βαφής μαλλιών. Για ταάτομα που χρησιμοποιούσαν βαφές για περισσότερο από 15 χρόνια ο κίνδυνος ήταναυξημένος, ενώ δεν παρατηρήθηκε αύξηση για όσους επέλεξαν βαφές διαφορετικήςσύνθεσης.

Μελέτη πουδιεξήχθη στην Ιταλία το 2005 υποδεικνύει ότι η χρήση μαύρης βαφής μαλλιώνσχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ωστόσο η μελέτη δεν έλαβε υπ’όψιν δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα χρήσης βαφής μαλλιών.

Ένα ζήτημα πουαπασχολεί ιδιαίτερα τις εγκύους είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που ενέχει η έκθεσηστη βαφή μαλλιών. Έρευνες σε πειραματόζωα υπέδειξαν πως μπορεί να προκληθούνγενετικές ανωμαλίες λόγω μεγάλων δόσεων βαφής μαλλιών, ωστόσο τέτοιου είδουςπροβλήματα δεν έχουν αποδειχθεί από μελέτες σε ανθρώπους. Οι ειδικοί συνιστούντη χρήση βαφής μαλλιών το πολύ τρεις με τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια τηςεγκυμοσύνης.

Μια μόνιμη βαφήμαλλιών περιέχει πάνω από 5.000 χημικές ουσίες. Μερικές βαφές θεωρούνταικαρκινογόνες, ωστόσο οι έρευνες που αποδεικνύουν πραγματικό κίνδυνο εμφάνισηςκαρκίνου είναι λιγοστές και αντιφατικές. Ακόμη, οι έρευνες δε διευκρινίζουνπάντοτε εάν πρόκειται για μόνιμη βαφή.

Οι απαντήσειςσχετικά με το ζήτημα δεν είναι ξεκάθαρες, επομένως προτείνεται η μειωμένηέκθεση στις βαφές μαλλιών όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είναι ανάγκη ναχρησιμοποιείτε βαφή αμέσως μόλις εμφανιστεί η πρώτη άσπρη τρίχα, ενώ θα πρέπεινα αφήνετε τη βαφή για όσο χρόνο προτείνεται και όχι περισσότερο. Θα πρέπειπάντα να χρησιμοποιείτε γάντια για να περιορίσετε την επαφή με τη βαφή και ναμην αναμιγνύετε διαφορετικά προϊόντα προκειμένου να αποφύγετε ανεπιθύμητεςπαρενέργειες. Μη βάφετε ποτέ τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες σας και προτιμήστε τιςφυτικές βαφές.