ΥΓΕΙΑ

Πονόλαιμος στα παιδιά. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο πονόλαιμος στα παιδιά είναι πολύ συνηθισμένο  σύμπτωμα, ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνεςμήνες και μπορεί να οφείλεται σε έναν απλό ερεθισμό του φάρυγγα ή και ακόμα να εμφανίζεται ως εκδήλωση κάποιας ιογενούς ή μικροβιακής λοίμωξης.
Πονόλαιμος στα παιδιά. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο πονόλαιμος στα παιδιά είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα, ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς καιχειμερινούς μήνεςμήνες και μπορεί να οφείλεται σε έναν απλό ερεθισμό τουφάρυγγα ή και ακόμα να εμφανίζεται ως εκδήλωση κάποιας ιογενούς ή μικροβιακήςλοίμωξης.


Όπως εξηγεί στο onmed.gr η Ωτορινολαρυγγολόγος Δήμητρα Γιαννακάκου, Συνεργ. του Ιασώ Παίδων,ο ερεθισμός του λαιμού μπορεί να οφείλεται σε αυξημένες ρινικές εκκρίσεις πουαναστέλλουν τη ρινική αναπνοή. Όταν η αναπνοή γίνεται από το στόμα, ξηραίνονταιοι βλεννογόνοι και καθίστανται ευάλωτοι στη δράση ιών και μικροβίων .


Οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό, καλή ενυδάτωση τουοργανισμού και η εφύγρανση και ο καλός αερισμός του χώρου είναι μέτρα αρκετάγια να ανακουφίσουν το παιδάκι σας.


Ερεθισμός και πόνος στο λαιμό του λαιμού, εμφανίζεται καιαπό κάποιο ξένο σώμα στο στοματοφάρυγγα ακόμα και στη μύτη, επισημαίνει η κα.Δήμητρα Γιαννακάκου. Στην περίπτωση αυτή συνυπάρχει κακοσμία, σιελόρροια καιαυξημένες ρινικές εκκρίσεις. Στην περίπτωση του ξένου σώματος είναιεπιβεβλημένη η άμεση επίσκεψη στον Ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να αφαιρεθεί.


Ιώσεις και λαιμός


Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι η συνηθέστερη αιτία πονόλαιμου.Πάνω από 200 ιοί ενοχοποιούνται για φαρυγγαλγία, με πιο συνηθισμένους, τουςόμως αδενοιούς, τους ρινοιούς, τους ιούς της γρίπης, κ.α.

Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, αυξημένες ρινικέςεκκρίσεις, βραχνάδα ,επιπεφυκίτιδα ή ακόμα και έμετο, διάρροιες και κοιλιακόπόνο.


Για την πρόληψη των ιώσεων σημαντικό είναι το πλύσιμο τωνχεριών τακτικά με κοινό σαπούνι και η αποφυγή επαφής των χεριών σε στόμα, μύτηκαι μάτια.

Η αντιμετώπιση βασίζεται στην ενίσχυση της άμυνας τουοργανισμού με ανάπαυση, αντιπυρετικά, παυσίπονα, διατροφή πλούσια σε βιταμίνηC, λήψη άφθονων υγρών, καλός αερισμός και εφύγρανση του χώρου, γαργάρες με αλατόνερο ή χαμομήλι.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμίααποτελεσματικότητα απέναντι στους ιούς και η χορήγηση τους μπορεί να είναιεπιζήμια για την υγεία του παιδιού σας.


Τα υπεύθυνα μικρόβια που ενοχοποιούνται συνηθέστερα στονπονόλαιμο είναι ο στρεπτόκοκκος , ο πνευμονιόκοκκος ο αιμόφιλος ινφλουέντζαςκαι πολλά άλλα.

Οι μικροβιακές λοιμώξεις συνήθως ενοχοποιούνται γιαβαρύτερες κλινικές εκδηλώσεις όπως υψηλό πυρετό, κακουχία έντονη, ανορεξία.Συνυπάρχει τραχήλική λεμφαδενίτιδα .


Η αντιμετώπιση τέτοιων λοιμώξεων γίνεται μόνο από ιατρούς μεχορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού.


Είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη σε γιατρο όταν ο πονόλαιμοςπαραταθεί πέραν της εβδομάδας, όταν συνοδεύεται από υψηλό πυρετό πέραν των 3ημερών, όταν συνοδεύεται από δύσπνοια, έντονη δυσκαταποσία που δεν επιτρέπει τηλήψη τροφής και υγρών, διόγκωση λεμφαδένων στον τράχηλο, επέκταση του πόνου καιστα αυτιά, βράγχος φωνής που δεν περνάει παρά τη θεραπεία, εξάνθημα.