ΥΓΕΙΑ

Πόση ζάχαρη καθημερινά μπορεί να μας βλάψει μακροχρόνια;

Όλοι γνωρίζουν ότι η πολλή ζάχαρη βλάπτει την υγεία μας,ωστόσο πόση ποσότητα ακριβώς μπορεί να θεωρηθεί ανθυγιεινή;

Πόση ζάχαρη καθημερινά μπορεί να μας βλάψει μακροχρόνια;

Όλοι γνωρίζουν ότι η πολλή ζάχαρη βλάπτει την υγεία μας,ωστόσο πόση ποσότητα ακριβώς μπορεί να θεωρηθεί ανθυγιεινή;

Στο ερώτημα αυτό θέλησαν να απαντήσουν ερευνητές από τοΠανεπιστήμιο της Γιούτα, οι οποίοι δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό «NatureCommunications».

Για τις ανάγκες της μελέτης, η ερευνητική ομάδα μεεπικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας Γουέιν Ποτς, υπέβαλαν ζευγάρια ποντικιών σεειδική διατροφή, οι θερμίδες της οποίας προέρχονταν κατά 25% από ζάχαρη.

Αυτό ακριβώς είναι και το μέγιστο επίπεδο ασφαλείαςημερήσιας κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης που συστήνουν οι επιστημονικοί φορείςκαι οι αρμόδιες Αρχές στις ΗΠΑ, μη συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης μέσω φρούτωνκαι άλλων μη κατεργασμένων τροφίμων.

Σε γενικές γραμμές, η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο να πίνει κανείς τρίααναψυκτικά με ζάχαρη την ημέρα.

Μετά από 26 εβδομάδες παρατήρησης των πειραματόζωων τααρσενικά «ζαχαρωμένα» ποντίκια δεν τα κατάφεραν καθόλου καλά στον ανταγωνισμόγια ζωτικό χώρο και έκαναν κατά 25% λιγότερους απογόνους, ενώ τα θηλυκά πέθανανμε διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν ακολουθήσει διατροφή μεζάχαρη.

Επίσης, στη διάρκεια των 32 εβδομάδων του πειράματος,πέθαναν το 35% των ποντικιών που είχαν τραφεί με πρόσθετη ζάχαρη και μόνο το17% των άλλων θηλυκών ποντικιών.

Και προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωσημεγάλης ποσότητας ζάχαρης με διάφορες ασθένειες, ωστόσο η νέα μελέτη αποτελεί τοπρώτο τεστ τοξικότητας που δείχνει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τωνπειραματόζωων για επίπεδα ζάχαρης συγκρίσιμα με αυτά που καταναλώνουν αρκετάεκατομμύρια άνθρωποι.