ΥΓΕΙΑ

Με καρκίνο του μαστού πάνω από 4.500 Ελληνίδες κάθε χρόνο

Περισσότερες από 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστούκαταγράφονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο τα νέα κρούσματακαρκίνου στο μαστό ξεπερνούν το 1.000.000.
Με καρκίνο του μαστού πάνω από 4.500 Ελληνίδες κάθε χρόνο

Περισσότερες από 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστούκαταγράφονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο τα νέα κρούσματακαρκίνου στο μαστό ξεπερνούν το 1.000.000.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκεςηλικίας 45 – 60 ετών, ενώ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα,υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα προσβληθεί από αυτήν σε κάποιαφάση της ζωής της!

Σε ό,τι αφορά τη διάγνωση, στην Ευρώπη το 60% τωνκρουσμάτων διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στηνΕλλάδα είναι μόλις 5%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο ελλιπής είναι ησχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων.

Ωστόσο, χάρη στη σύγχρονη επιστημονική έρευνα, στο«οπλοστάσιο» των ειδικών προστίθενται συνεχώς νέες τεχνικές για τηνκαταπολέμηση της νόσου, όπως οι APBI και IMRT για την ακτινοβόληση του μαστού,οι οποίες εξασφαλίζουν μεγάλη ακρίβεια, λιγότερες παρενέργειες καιολοκληρώνονται σε πολύ σύντομο χρόνο. Επιπλέον, η φαρμακευτική «φαρέτρα» τωνιατρών εμπλουτίζεται με νέα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των οστικώνμεταστάσεων, ενώ και οι νέοι ορμονικοί χειρισμοί εξασφαλίζουν προστασία τωνασθενών από υποτροπές για πολλά χρόνια.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο μεθέμα «Καρκίνος του Μαστού 2014 – τι άλλαξε, τι αλλάζει», το οποίο διοργανώθηκεαπό τη Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν.«ΑΤΤΙΚΟΝ», τη Δ’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν.«ΑΤΤΙΚΟΝ», και το Ελληνικό Κολλέγιο Μαιευτικής Γυναικολογίας στις 17-18Ιανουαρίου 2014 στο ξενοδοχείο Royal Olympic και στις 19 Ιανουαρίου 2014 στοΝοσοκομείο Metropolitan.

Στο Συνέδριο προέδρευσαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικήςτης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ’ Χειρουργική Κλινική, Π.Γ.Ν.«ΑΤΤΙΚΟΝ» κύριος Νικόλαος Αρκαδόπουλος και η Διευθύντρια Χειρουργός Μαστού τουΝοσοκομείου «Metropolitan», PhD FEBS (on Breast Surgery), ΠανεπιστημιακόςΥπότροφος, Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κυρία ΦιορίταΠουλακάκη.

Κατά τη διάρκεια των δυο εκδηλώσεων, διακεκριμένοιεπιστήμονες του χώρου της Χειρουργικής, Ογκολογίας, Ακτινοθεραπείας,Γυναικολογίας, Πλαστικής Χειρουργικής και Γενετικής αναφέρθηκαν στις νεώτερεςεξελίξεις του Καρκίνου του Μαστού καθώς και στα συμπεράσματα από τα πρόσφαταμεγάλα διεθνή συνέδρια για τον Καρκίνο του Μαστού. Στην εναρκτήρια ομιλία τουΚαθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ι. Τούντα με θέμα « Πρόληψη του καρκίνου σεσυνθήκες οικονομικής κρίσης», τονίστηκαν οι αλλαγές στις συμπεριφορές υγείας που επέφερε η οικονομικήκρίση και τονίστηκε ότι ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί πρωταρχική αιτίαθνησιμότητας και η επίπτωσή του αυξάνεται συνεχώς. Ο ομιλητής επισήμανε ότι οπροσυμπτωματικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο τουμαστού κατά 15%.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν, ακόμα, και άλλες σύγχρονες τάσειςγια τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, και συγκεκριμένα:

• Παρουσιάστηκανοι νέες απόψεις για κατάργηση του λεμφαδενικού καθαρισμού της μασχάλης σεασθενείς με καρκίνο του μαστού που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η κατάργησητου λεμφαδενικού καθαρισμού σε ασθενείς που δεν τον χρειάζονται μειώνεισημαντικά επιπλοκές όπως το λεμφοίδημα και ο χρόνιος πόνος που ταλαιπωρούν τιςασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του μαστού. Επίσης παρουσιαστήκανοι νέες απόψεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου in situ (DCIS)

• Διευκρινίστηκεαπό τους ειδικούς σε ποιες οικογένειες πρέπει να γίνεται γονιδιακός έλεγχος γιακαρκίνο του μαστού και ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης που προτείνουμε σεγυναίκες που έχουν κάποια γενετική επιβάρυνση. Η πρόληψη του καρκίνου τουμαστού σε αυτές τις ασθενείς μπορεί να γίνει είτε φαρμακευτικά είτε μεπροληπτική μαστεκτομή και ταυτόχρονη πλαστική αποκατάσταση.

• Σεξεχωριστή συνεδρία αναπτύχθηκαν οι νεότερες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής γιατην αποκατάσταση μετά από επεμβάσεις για καρκίνο του μαστού.

• Τέλος,παρουσιάστηκαν οι τελευταίες μελέτες που ανακοινώθηκαν στα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια για τον καρκίνο του μαστούπου έγιναν εντός του 2013.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου, διοργανώθηκε στις 19Ιανουαρίου 2014, στο ΝοσοκομείοMetropolitan, ξεχωριστό Σεμινάριο με θεωρητικό και πρακτικό μέρος, με τη χρήσηειδικών εξομοιωτών (hands on) για την τεχνική εντοπισμού και βιοψίας τουΛεμφαδένα Φρουρού.

Πρόκειται για τη μέθοδο που, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ,πρέπει να εφαρμόζεται για τη σταδιοποίηση των μασχαλιαίων λεμφαδένων αντί γιατο λεμφαδενικό καθαρισμό που γινόταν παλαιότερα. Στο σεμινάριο εκπαιδεύτηκαν 20νέοι Χειρουργοί στη μέθοδο αυτή. Υπεύθυνοι του Σεμιναρίου ήταν οι Πρόεδροι τουΣυνεδρίου, ο κύριος Νικόλαος Αρκαδόπουλος και η κυρία Φιορίτα Πουλακάκη.

Διαβάστε επίσης

Ενημέρωση για τον καρκίνο μαστού στα σχολεία Ν. Πεντέλης

Η αφαίρεση λεμφαδένων λόγω καρκίνου του μαστού

Το γονίδιο που... εξηγεί τον καρκίνο μαστού σε νεαρή ηλικία

OncotypeDX: Πόσο κάνει, πώς γίνεται και ένα αναλυτικό video