ΥΓΕΙΑ

Προστατευθείτε από το έμφραγμα για να προλάβετε τον καρκίνο

Το έμφραγμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Προστατευθείτε από το έμφραγμα για να προλάβετε τον καρκίνο

Το έμφραγμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ασθενείς που έλαβαν διάγνωση για καρδιακή ανεπάρκεια μεταξύ 1979 και 1990 αντιμετώπιζαν κατά 48% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ενώ όσοι έλαβαν τη διάγνωση μεταξύ 1991 και 2002 αντιμετώπιζαν κατά 86% αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές από τη Mayo Clinic αναγνωρίζουν βέβαια πως οι αυξημένοι δείκτες καρκίνου μπορεί να οφείλονται στις αποτελεσματικότερες μεθόδους διάγνωσης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια δεν αποτελεί μόνο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται οι δείκτες θνησιμότητας λόγω του καρκίνου.

Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται σε επιπλοκές της θεραπείας, στο υπερβολικό στρες λόγω της ασθένειας ή σε άλλους βιολογικούς παράγοντες όπως η γενικευμένη φλεγμονή.

Η μελέτη βασίστηκε στα ιατρικά αρχεία του Rochester Epidemiology Project. Τα δεδομένα αφορούσαν σε 596 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και 596 υγιή άτομα. Οι δύο χρονικές περίοδοι που μελετήθηκαν ήταν το διάστημα 1979-1990 και 1991-2002.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση Journal of the American College of Cardiology και υποδεικνύει την ανάγκη για στενή επίβλεψη των καρδιοπαθών, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα οι πιθανές ενδείξεις καρκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Οι πιο "επικίνδυνες" ώρες και μέρες για έμφραγμα





Το έμφραγμα «βάζει στο μάτι» τους κοντούς!