ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να τρώτε για να είστε προστατευμένοι από τον καρκίνο

Μπορεί η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή να συμβάλει στηνκαλή κατάσταση του οργανισμού μας, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουνσυγκεκριμένες τροφές, οι οποίες θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας ενάντια στονκαρκίνο.

Τι πρέπει να τρώτε για να είστε προστατευμένοι από τον καρκίνο

Μπορεί η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή να συμβάλει στηνκαλή κατάσταση του οργανισμού μας, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουνσυγκεκριμένες τροφές, οι οποίες θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας ενάντια στονκαρκίνο.

Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Κατά τουΚαρκίνου αποδεικνύουν ότι σχεδόν οι μισοί τύποι της ασθένειας είναι δυνατό ναπροληφθούν με το σωστό διαιτολόγιο.

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες πουκαταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.

Δείτε 11 από τις υπερ-τροφές που θα πρέπει νασυμπεριλαμβάνετε στο διαιτολόγιό σας!

Καφές

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κατανάλωναν τακτικάκαφέ είχαν 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη και 3%λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

Ελαιόλαδο

Ειδικά το έξτρα παρθένο μειώνει σημαντικά την πιθανότηταεμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σκόρδο

Έχει την ιδιότητα να απενεργοποιεί τη δράση των ελεύθερωνριζών και να τροποποιεί τη δράση των ενζύμων, περιορίζοντας σημαντικά τονκίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Πράσινο τσάι

Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, οι οποίες επιβραδύνουν καιαποτρέπουν την επέκταση των καρκινικών κυττάρων.

Σπανάκι

Είναι πλούσιο σε νεοξανθίνη, που συμβάλλει στηναυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και στην αναστολή τηςπαραγωγής τους. Παράλληλα, είναι καλή πηγή κεμπφερόλης, που σύμφωνα με έρευνεςμειώνει κατά 40% την πιθανότητα καρκίνου των ωοθηκών και καρκίνου του εντέρου.

Όσπρια

Περιέχουν το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σεφυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες η αυξημένηπρόσληψη φυτικών ινών μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέοςεντέρου, ενώ το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και τονέλεγχο του κυτταρικού πολλαπλασιασμού.

Κουνουπίδι

Αποτελεί προστατευτική ασπίδα ενάντια στον καρκίνο τουπαχέος εντέρου. Η αντικαρκινική του δράση οφείλεται στο ότι περιέχει βιταμίνηC, μαγγάνιο, β-καροτένιο, κρυπτοξανθίνη, καφεϊκό οξύ, κιναμωμικό οξύ, φερουλικόοξύ, κερκετίνη, ρουτίνη και καεμφερόλη. Καλό θα είναι να μην το καταναλώνετε σεεπεξεργασμένη μορφή.

Ψάρια

Χάρη στα ω-3 λιπαρά οξέα τους και στο εικοσιπενταενοϊκό οξύ,το εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ και το α-λινολεϊκό οξύ, είναι γνωστά για τιςαντιπολλαπλασιαστικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαγγειογενετικές ιδιότητές τους.

Ντομάτα

Οφείλει τις αντικαρκινικές ιδιότητές της στο λυκοπένιο.

Ρόδι

Συνιστά πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τανινών καιφλαβονοειδών, που εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον μαστό, τονπροστάτη, στο έντερο και στους πνεύμονες.

Αβοκάντο

Περιέχει περσίνη, η οποία εμφανίζει αποτελεσματική δράσηστην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων του μαστού.