ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Το γάλα χαμηλών λιπαρών καθυστερεί την εμμηνόπαυση

Σίγουρα ένα ποτήρι γάλα και έναγιαούρτι με χαμηλά λιπαρά σε καθημερινή βάση αποτελούν υγιεινές συνήθειες,ωστόσο μία πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό
Έρευνα: Το γάλα χαμηλών λιπαρών καθυστερεί την εμμηνόπαυση

Σίγουρα ένα ποτήρι γάλα και έναγιαούρτι με χαμηλά λιπαρά σε καθημερινή βάση αποτελούν υγιεινές συνήθειες,ωστόσο μία πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Journal ofNutrition», δείχνει πως συνδέονται με καθυστερημένη εμμηνόπαυση, που σχετίζεταιμε αυξημένο κίνδυνο για αρκετές απειλητικές για τη ζωή μορφές καρκίνου.

Στο πλαίσιο της μελέτης και γιαδιάστημα δύο δεκαετιών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τοBrigham Women’s Hospital, παρακολούθησαν τα στοιχεία υγείας και εμμηνόπαυσης περισσότερων από 46.000 γυναικών.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, οιγυναίκες που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σελιπαρά, όπως το αποβουτυρωμένο γάλα σε καθημερινή βάση, έφτασαν στηνεμμηνόπαυση 3,6 μήνες αργότερα απ’ ό,τι οι γυναίκες που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικάπροϊόντα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναιιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς για κάθε ένα έτος αύξησης της ηλικίας, πριν μπειμια γυναίκα στην εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ανεβαίνει στο2,5%, ενώ η καθυστερημένη εμμηνόπαυση έχει επίσης σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνογια καρκίνο του ενδομητρίου.

Όπως εξηγεί η δρ Κarin Michels, τοαγελαδινό γάλα περιέχει έναν αριθμό μεταβολιτών που φαίνεται πως αυξάνουν τηνποσότητα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης που κυκλοφορεί στο σώμα μιαςγυναίκας, με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν να καθυστερούν την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι σε καμίαπερίπτωση δεν θα πρέπει οι γυναίκες να αποκλείσουν τα γαλακτοκομικά με χαμηλάλιπαρά από τη διατροφή τους, επισημαίνοντας πως σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουναρκετά στοιχεία ώστε να δοθεί μια κατευθυντήρια οδηγία.