ΥΓΕΙΑ

Η πρώτη εξέταση που προβλέπει το Αλτσχάιμερ χρόνια πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο αιματολογικό τεστ που θα προβλέπει το Αλτσχάιμερ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Η πρώτη εξέταση που προβλέπει το Αλτσχάιμερ χρόνια πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο αιματολογικό τεστ που θα προβλέπει το Αλτσχάιμερ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η εξέταση εντοπίζει 10 διαφορετικές χημικές ουσίες στο αίμα, οι οποίες αποτελούν πρώιμη ένδειξη της νόσου, δύο με τρία χρόνια πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, η εξέταση θα μπορεί πιθανώς να προβλέπει τη νόσο ακόμη και χρόνια πριν την εκδήλωσή της.

Υπάρχουν αρκετά διαγνωστικά τεστ για το Αλτσχάιμερ, κανένα όμως δεν μπορούσε μέχρι τώρα να προβλέψει με ακρίβεια την αρχή της εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσινγκτον μελέτησαν 525 άτομα ηλικίας 70 ετών και πάνω για πέντε χρόνια. Οι συμμετέχοντες δεν παρουσίαζαν σημάδια νοητικής κατάπτωσης στο ξεκίνημα της μελέτης. Κάθε χρόνο, οι ερευνητές πραγματοποιούσαν αναλυτικές εξετάσεις και λάμβαναν αιματολογικά δείγματα. Μετά την πάροδο της πενταετίας, 28 άτομα εκδήλωσαν Αλτσχάιμερ ή ήπιας μορφής νοητική κατάπτωσης.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν 10 στοιχεία στο αίμα τα οποία έλειπαν στα άτομα με νοητική κατάπτωση. Οι περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να προβλέψουν ποιοι ασθενείς θα εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ μέσα σε μία τριετία με ακρίβεια 96%.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση Nature Medicine.