ΥΓΕΙΑ

Ο θανατηφόρος ιός Έμπολα ξαναχτυπά

Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει πλέον ο θανατηφόρος ιός Έμπολα ο οποίος όπως όλα δείχνουν εξαπλώνεται με ταχύτητα από τη νότια Γουινέα στην πρωτεύουσα Κόνακρι, σύμφωνα με την του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, UNICEF.
Ο θανατηφόρος ιός Έμπολα ξαναχτυπά

Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει πλέον ο θανατηφόρος ιός Έμπολα ο οποίος όπως όλα δείχνουν εξαπλώνεται με ταχύτητα από τη νότια Γουινέα στην πρωτεύουσα Κόνακρι, σύμφωνα με την υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, UNICEF.

Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής επί συνόλου 80 κρουσμάτων. Το Κόνακρι, μια μεγαλούπολη στις ακτές της Γουινέας στον Ατλαντικό, μετράει 1,5 ως 2 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις.«Κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών η ασθένεια εξαπλώθηκε με ταχύτητα από τις κοινότητες Μασέντα, Γκεκέντου και Κισιντούγκου (της νότιας Γουινέας) στην πρωτεύουσα, την Κόνακρι», ανέφερε η UNICEF σε ανακοίνωσή της.

«Στη Γουινέα, μια χώρα με αδύναμες ιατρικές υποδομές, μια επιδημία σαν αυτή μπορεί να είναι καταστροφική», πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio France Internationale, το υπουργείο Υγείας της Γουινέας έχει καταγράψει σχεδόν 100 κρούσματα αφότου αναφέρθηκε το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού την 9η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Δρ. Σακομπά Κεϊτά, επικεφαλής της μονάδας πρόληψης του υπουργείου Υγείας της Γουινέας, στα τρία από τα 12 δείγματα που εστάλησαν σε ένα εργαστήριο της Γαλλίας επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού Έμπολα.Σύμφωνα με την UNICEF, τουλάχιστον τρία από τα θύματα της επιδημίας ήταν παιδιά.

Να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί καμία θεραπεία, ούτε εμβόλιο για τον ιό Έμπολα, ο οποίος μεταδίδεται από την άμεση επαφή με το αίμα ή τις σωματικές εκκρίσεις του πάσχοντα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη σεξουαλική επαφή αλλά και από την επαφή με τα πτώματα. Ο ιός είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 1976 στην ΛΔ Κονγκό, κοντά στον Ποταμό Έμπολα. Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση να σταλεί ιατρική βοήθεια στη φτωχή χώρα.Σύμφωνα με την MSF, πάνω από 30 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού βρίσκεται ήδη καθ' οδόν προς τη Γουινέα. Η ΜΚΟ έχει ήδη μια 24μελή ομάδα στο πεδίο και αναμένεται να μεταβούν περισσότερα μέλη της εκεί τις επόμενες ημέρες.«Δημιουργήσαμε μια πτέρυγα απομόνωσης στην Γκεκέντου», δήλωσε η Δρ. Εσθήρ Στερκ της MSF μιλώντας στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Voice of America και πρόσθεσε ότι γίνονται προετοιμασίες για την δημιουργία ακόμα μιας μονάδας καραντίνας στην πόλη Μασέντα.