ΥΓΕΙΑ

Οι 5 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν τη μέση σας

Ο πόνος στη μέση είναι ένας από τους συχνότερους λόγους που αναγκάζονται οι ασθενείς να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Οι 5 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν τη μέση σας

Ο πόνος στη μέση είναι ένας από τους συχνότερους λόγους που αναγκάζονται οι ασθενείς να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Τεράστιο ποσοστό των ατόμων με προβλήματα στη μέση δυσκολεύεται να κάνει καθημερινές δραστηριότητες, όπως να κοιμηθεί ή να κάνει σεξ, λόγω του πόνου.

Οι αιτίες που πυροδοτούν τα προβλήματα στη μέση είναι πολλές, όμως μερικές από αυτές βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας.

Δείτε ποιες είναι οι συνήθειες που μπορεί να σας προκαλέσουν σοβαρό πόνο και προβλήματα στη μέση.

1. Κάνετε δουλειά γραφείου

Όταν καθόμαστε, ασκείται κατά 40% μεγαλύτερη πίεση στη σπονδυλική μας στήλη. Η σωστή στάση είναι το κλειδί για να αποφύγουμε τον πόνο εάν η δουλειά μας απαιτεί να καθόμαστε πολλές ώρες. Χρειάζεται επίσης να σηκωνόμαστε κάθε τόσο, καθώς οι μύες της πλάτης και της μέσης αποδυναμώνονται από την αχρησία. Παράλληλα, οι αρθρώσεις χάνουν την ευελιξία τους και φθείρονται γρηγορότερα.

2. Οδηγείτε πολλές ώρες

Είναι δύσκολο να διατηρήσουμε σωστή στάση σώματος όταν οδηγούμε, με αποτέλεσμα να σφίγγουν οι μύες του στήθους και οι ώμοι να γέρνουν προς τα μπροστά. Η στάση αυτή προκαλεί προβλήματα όχι μόνο στη μέση αλλά και στον αυχένα.

3. Έχετε κακή σχέση με το γυμναστήριο

Μελέτες δείχνουν ότι το 40% των ασθενών που αντιμετωπίζουν πόνο στη μέση αποφεύγει τη σωματική άσκηση. Έως ένα βαθμό αυτό είναι λογικό, όμως αυτή η στρατηγική καθυστερεί σημαντικά την καταπολέμηση των συμπτωμάτων και μάλιστα μπορεί να εντείνει τον πόνο στο μέλλον. Η γυμναστική είναι μια καλή στρατηγική τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία του πόνου στη μέση, καθώς δυναμώνει τους μύες και συμβάλλει στην ευλυγισία.

4. Δεν τρέφεστε σωστά

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή δεν προστατεύει μόνο την καρδιά και τα άλλα ζωτικά όργανα του σώματος. Φιλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με οσφυαλγία παρουσιάζουν συχνότερα ενδείξεις καρδιοπάθειας, όπως απόφραξη των αρτηριών. Η καλή κυκλοφορία του αίματος βοηθά ώστε τα θρεπτικά συστατικά να μεταφέρονται σε κάθε σημείο του σώματος και παράλληλα να απομακρύνονται βλαβερές ουσίες. Εάν δε συμβεί αυτό, μπορεί να εκδηλωθεί φλεγμονή που με τη σειρά της θα δώσει σήμα στα νεύρα να στείλουν τα σήματα του πόνου στον εγκέφαλο.

5. Δεν έχετε αλλάξει στρώμα εδώ και πολλά χρόνια

Ένα καλό στρώμα αντέχει μέχρι και 10 χρόνια. Εάν όμως δεν κοιμάστε καλά ή ξυπνάτε με πιάσιμο στη μέση, μπορεί να χρειαστεί να το αλλάξετε και στα 5-7 χρόνια. Αποφύγετε το πολύ σκληρό στρώμα, καθώς ασκεί υπερβολική πίεση στη σπονδυλική στήλη και εντείνει τον πόνο.