ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό: Κάθε 1 λεπτό αργοπορίας στερεί 2 μέρες υγείας

Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του American Heart Association, Stroke, που δείχνει ότι κάθε λεπτό επίσπευσης της θεραπείας, ο ασθενής κερδίζει άλλη 1,8 μέρα υγιούς ζωής.
Εγκεφαλικό: Κάθε 1 λεπτό αργοπορίας στερεί 2 μέρες υγείας

Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του American Heart Association, Stroke, που δείχνει ότι κάθε λεπτό επίσπευσης της θεραπείας, ο ασθενής κερδίζει άλλη 1,8 μέρα υγιούς ζωής.

Κάποια γρήγορα στοιχεία για το εγκεφαλικό:

· κατά μέσο, ένα εγκεφαλικό συμβαίνει κάθε 40’’ στις Η.Π.Α.

· κάθε 4 λεπτά κάποιος πεθαίνει από εγκεφαλικό

· περίπου το 40% των θανάτων από εγκεφαλικό αφορούν άντρες, και 60% γυναίκες.



Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στον εγκέφαλο αποφράσσεται από θρόμβο, ή σπάζει.

Όταν συμβαίνει αυτό, μέρος του εγκεφάλου αδυνατεί να λάβει τα απαραίτητα αίμα και οξυγόνο, και έτσι πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας η άμεση θεραπεία. Η αποκατάσταση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου όσο το δυνατόν συντομότερα, ελαχιστοποιεί την έκταση της βλάβης.

Οι ερευνητές από την τελευταία μελέτη, υπό τον Dr. Atte Meretoia του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, λένε ότι αν και βρήκαν ότι όλοι οι ασθενείς με εγκεφαλικό ωφελούνταν από την ταχύτερη θεραπεία μετά από εγκεφαλικό, οι νεότεροι ασθενείς ωφελούνταν περισσότερο από τους ηλικιωμένους.

Σημειώνουν ότι ο ενεργοποιητής ιστικού πλασμινογόνου (tPA), το θρομβολυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του ισχαιμικού εγκεφαλικού, πρέπει να χορηγηθεί εντός 4,5 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά όσο νωρίτερα χορηγηθεί τόσο καλύτερη η έκβαση.

«Η θρομβολυτική θεραπεία λειτουργεί εξίσου καλά , ανεξαρτήτως φυλής, εθνότητας ή φύλου», λέει ο Dr. Meretoia. «Η ταχεία αποκατάσταση της αιματικής ροής στον εγκέφαλο είναι κρίσιμη για την επιβίωση του εγκεφάλου παντού».

Κάθε λεπτό επίσπευσης της θεραπείας ισούται με 1,8 μέρες υγιούς ζωής.

Οι ερευνητές λένε ότι κάθε λεπτό μετράει όταν μιλάμε για την αντιμετώπιση εγκεφαλικού.


Παγκοσμίως, οι ταχύτεροι χρόνοι αντιμετώπισης εγκεφαλικών είναι στο Ελσίνκι, Φινλανδία και στη Μελβούρνη, Αυστραλία, γράφουν οι ερευνητές. Εκεί ο χρόνος από την άφιξη στο νοσοκομείο μέχρι την έναρξη θεραπείας είναι κατά μέσο όρο 20 λεπτά.

Στα περισσότερα Αμερικανικά, Αυστραλιανά, και Ευρωπαϊκά κέντρα όμως, αυτός ο χρόνος είναι κατά μέσο όρο 70-80 λεπτά.

Για να εξακριβωθεί η σημασία της ταχύτητας όσον αφορά την θεραπεία του εγκεφαλικού, οι Dr. Meretoia και συνεργάτες χρησιμοποίησαν δεδομένα από όλες τις μείζονες θρομβολυτικές μελέτες μέχρι σήμερα, και μετά εφάρμοσαν τα ευρήματα αυτά σε 2.258 ασθενείς με εγκεφαλικό στην Αυστραλία και Φινλανδία για να υπολογίσουν ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα των ασθενών εάν είχαν αντιμετωπισθεί νωρίτερα ή αργότερα.

Για κάθε λεπτό που η θεραπεία μπορούσε να χορηγηθεί γρηγορότερα, η ομάδα βρήκε ότι οι ασθενείς μπορεί να κέρδιζαν κατά μέσο όρο 1,8 μέρες επιπλέον ζωής ελεύθερης αναπηρίας, ενώ κάθε 15΄ καθυστέρηση είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια 1μηνός υγιούς ζωής.

Επιπλέον, βρήκαν ότι οι νεότεροι ασθενείς κέρδιζαν ελαφρώς περισσότερο σε σχέση με τους ηλικιωμένους, και οι γυναίκες κέρδιζαν ελαφρώς περισσότερο από τους άντρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσής τους.

Ο Dr. Meretoia είπε ότι τα ευρήματα μπορούν να γενικευθούν στον πληθυσμό των Η.Π.Α. και προσθέτει:

«Στη θεραπεία του εγκεφαλικού, κάθε λεπτό που γλυτώνουμε κερδίζουμε για τον ασθενή μέρες υγιούς ζωής. Οι ασθενείς δεν πρέπει να χάνουν ούτε λεπτό περιμένοντας να υποχωρήσουν σημεία εγκεφαλικού, όπως πτώση γωνίας στόματος, μυϊκή αδυναμία χεριού ή διαταραχή λόγου. Πρέπει να καλούν άμεσα σε βοήθεια. Επιπλέον, τα περισσότερα συστήματα ασθενοφόρων και τα νοσοκομεία έχουν την δυνατότητα να μειώσουν τους χρόνους απάντησης και τις καθυστερήσεις έναρξης θεραπείας σημαντικά, και περιγράψαμε πως μπορεί να γίνει αυτό».

Αναγνωρίστε τα σημεία του εγκεφαλικού και σκεφτείτε γρήγορα/ FAST

Το American Stroke Association έχει σχεδιάσει έναν μνημονικό κανόνα για τα αιφνίδια συμπτώματα εγκεφαλικού με την καμπάνια FAST:

· F - Face drooping/ Πτώση γωνίας στόματος- εάν η μια πλευρά του προσώπου πέφτει ή μουδιάζει. Εάν του ζητήσετε να χαμογελάσει, είναι το χαμόγελο συμμετρικό;

· A - Arm weakness/ Αδυναμία άκρων- εάν ένα χέρι είναι αδύναμο ή μουδιασμένο, ή εάν ο ασθενής σηκώσει και τα δύο χέρια, πέφτει το ένα;

· S - Speech difficulty/δυσχέρεια λόγου- εάν ο λόγος είναι μπερδεμένος ή εάν το άτομο αδυνατεί να μιλήσει καθαρά. Μπορούν να επαναλάβουν σωστά την φράση : «ο ουρανός είναι μπλε (the sky is blue)»;

· T - Time to call 911/ Ώρα να καλέσουμε το ΕΚΑΒ- εάν υπάρχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ακόμα και εάν υποχωρήσουν, πρέπει να καλέσετε ασθενοφόρο και να πάτε άμεσα στο νοσοκομείο.

«Γλιτώστε ένα λεπτό, σώστε τον άρρωστο» είναι το μήνυμα της μελέτης μας, που εξέτασε πώς ακόμα και μικρές μειώσεις της καθυστέρησης θεραπείας μπορεί να ωφελήσουν τους ασθενείς σημαντικά μακροπρόθεσμα», είπε ο Dr. Meretoia.

Η ομάδα κατέληξε ότι ρεαλιστικά μικρές μειώσεις στις καθυστερήσεις θεραπείας «θα είχαν αποτέλεσμα την σημαντική και ισχυρή βελτίωση κατά μέσο όρο στην επιβίωση των ασθενών». Λένε ότι η ενημέρωση για την βαρύτητα του θέματος «θα δώσει ώθηση για αλλαγές πρακτικής».

Πηγή: e-cardio.gr