ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος χαλκός στο αίμα = Αυξημένος κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ διατρέχουν οι ηλικιωμένοι που έχουν υψηλά επίπεδα χαλκού στο αίμα τους, σύμφωνα με μία νέα ιταλική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of Neurology».
Αυξημένος χαλκός στο αίμα = Αυξημένος κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ διατρέχουν οι ηλικιωμένοι που έχουν υψηλά επίπεδα χαλκού στο αίμα τους, σύμφωνα με μία νέα ιταλική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of Neurology».

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα χαλκού στο αίμα 141 πασχόντων από ήπια νοητική διαταραχή, για διάστημα τεσσάρων ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ελεύθερου χαλκού κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν 50% πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ στη διάρκεια της τετραετίας.

Η έρευνα εστιάσθηκε στον ελεύθερο χαλκό που κυκλοφορεί στο αίμα αντί να είναι συνδεδεμένος με πρωτεΐνες και άλλες ουσίες, διότι προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδα αυτής της μορφής χαλκού με κυτταρικές βλάβες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα είχαν λιγότερες από 20% πιθανότητες να δουν την ήπια νοητική διαταραχή να εξελίσσεται σε Αλτσχάιμερ.

«Αυτή η απλή εξέταση ίσως παρέχει την δυνατότητα να εντοπίζονται εγκαίρως οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από προοδευτική νοητική εκφύλιση, ούτως ώστε να αρχίζουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη αγωγή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ροζάνα Σκουίτι, από το Νοσοκομείο Fatebenefratelli στη Ρώμη.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει κάποιος σε διατροφικούς περιορισμούς, εάν δεν επιβεβαιώσει με αιματολογικές εξετάσεις ότι έχει πολύ ελεύθερο χαλκό στο αίμα του.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ελεύθερου χαλκού είναι υψηλότερα στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους, καθώς και ότι μπορεί να προαναγγέλλουν πόσο καλά θα αποδίδουν οι ηλικιωμένοι στα τεστ μνήμης και γνωστικών λειτουργιών.