ΥΓΕΙΑ

Προσοχή: Ο πονοκέφαλος που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο πόνος είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας για να μας ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μερικές φορές έχοντας συνηθίσει σε μικρούς, καθημερινούς, αμελητέους πόνους στο κεφάλι, τους αγνοούμε. Δεν είναι πάντα όμως αυτό η σωστή αντιμετώπιση
Προσοχή: Ο πονοκέφαλος που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο πόνος είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας για να μας ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μερικές φορές έχοντας συνηθίσει σε μικρούς, καθημερινούς, αμελητέους πόνους στο κεφάλι, τους αγνοούμε. Δεν είναι πάντα όμως αυτό η σωστή αντιμετώπιση.

Κάποιες φορές πρέπει να μας “ταρακουνάει” ένας τέτοιος πόνος και να επισκεφτούμε τον γιατρό για να μάθουμε ακριβώς τι έχουμε.

Στις ακόλουθες περιπτώσεις μην αγνοήσετε τον πόνο. Μπορεί να σας συμβαίνει κάτι σοβαρό. Ένας απότομος, πολύ έντονος πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες:

-Αιμορραγικό εγκεφαλικό: Ο ασθενής έχει πολύ έντονο πονοκέφαλο, συνήθως πίσω από το ένα μάτι. Διαφέρει από την ημικρανία και είναι πολύ πιο έντονος και ξαφνικός από τον συνήθη πονοκέφαλο, που κάποιες φορές νιώθουμε στο ίδιο σημείο. Επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό, ιδεατά μέσα σε τρεις ώρες από τη στιγμή που θα το νιώσετε. Είναι δύσκολο μόνο από τον πονοκέφαλο να καταλάβετε αν έχετε υποστεί κάποιο εγκεφαλικό, αλλά συνήθως συνοδεύεται από ξαφνική δυσκινησία, κυρίως σε ένα άκρο ή μία πλευρά του σώματος.

-Λοίμωξη: Συνήθως αυτοί οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από κάποια βακτηριδιακή λοίμωξη, όπως η μηνιγγίτιδα. Ο ασθενής θα νιώσει, εκτός από ξαφνικό, οξύ, πονοκέφαλο, ένα “πιάσιμο” στο σβέρκο, ναυτία, τάση προς έμετο και λήθαργο. Σε αυτή την περίπτωση επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό ή/και τα επείγοντα ιατρεία ενός νοσοκομείου.

-Γλαύκωμα: Η αυξημένη πίεση μέσα στο μάτι μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονο πονοκέφαλο. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό όσο το δυνατόν ταχύτερα. Τις περισσότερες φορές θα έχετε και πρόβλημα στην όραση στο μάτι που έχει επηρεαστεί από το γλαύκωμα.

-Νευραλγία: Πρόκειται για φλεγμονή στα νεύρα, συνήθως σε εκείνα τα οποία είναι συνδεδεμένα με το πρόσωπό σας. Πρέπει αν συμβουλευτείτε εξειδικευμένο γιατρό.

-Φλεγμονή στην κροταφική αρτηρία: Ο πόνος είναι πολύ έντονος και επικεντρώνεται συνήθως στον κρόταφο στην μία πλευρά του κεφαλιού. Εκείνο το σημείο θα το νιώθετε πολύ ευαίσθητο στο άγγιγμα. Πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό.

-Τοξικότητα: Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα φέρνει πολύ έντονο και οξύ πονοκέφαλο. Ο ασθενής χρειάζεται να βρεθεί άμεσα σε ανοιχτό και πολύ καλά αεριζόμενο χώρο. Επίσης πρέπει αν επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό τα επείγοντα, αφού θα χρειαστεί να του χορηγηθεί καθαρό οξυγόνο.

Διαβάστε επίσης:

Δεν θα πιστεύετε ποιες τροφές σας προκαλούν πονοκέφαλο

Πονοκέφαλος: 4 τρόποι να τον σταματήσετε άμεσα

Τρεις τρόποι να απαλλαγείτε αμέσως από τον πονοκέφαλο