ΥΓΕΙΑ

Οι 11 αγαπημένες “κρυψώνες” των μικροβίων

Κάθε μέρα ερχόμαστε σε επαφή με πολλές επιφάνειες που είναι γεμάτες μικρόβια και ως εκ  τούτου θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Ποια σημεία όμως είναι εκείνα που υπάρχουν οι μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων;
Οι 11 αγαπημένες “κρυψώνες” των μικροβίων

Κάθε μέρα ερχόμαστε σε επαφή με πολλές επιφάνειες που είναι γεμάτες μικρόβια και ως εκ τούτου θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Ποια σημεία όμως είναι εκείνα που υπάρχουν οι μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων;

Δείτε και προφυλαχθείτε:

Τηλέφωνο

Ειδικά τα τηλέφωνα που είναι σε κοινή χρήση είναι τα πιο επικίνδυνα. Δεκάδες χέρια έρχονται σε επαφή με το πλαστικό του τηλεφώνου, αλλά λίγες φορές αυτός που το πιάνει έχει πλύνει προηγουμένως τα χέρια του. Έτσι τα μικρόβια συσσωρεύονται. Ακόμα και το δικό σας προσωπικό τηλέφωνο (πχ το κινητό σας) είναι εστία μικροβίων.

Παιδικά παιχνίδια

Δεν είναι τυχαίο ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί απολυμαίνουν τακτικά τα παιχνίδια με τα οποία παίζουν τα παιδιά. Χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριδιακό πανάκι για να τα καθαρίσετε.

Διακόπτες φωτός

Λίγοι το σκέφτονται, αλλά οι διακόπτες στο σπίτι έχουν συνήθως πολλά μικρόβια επάνω τους, για τον ίδιο ακριβώς λόγο με το τηλέφωνο.

Πληκτρολόγιο

Αυτό ίσως το έχετε ακούσει και εσείς. Τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι από τις πιο σοβαρές εστίες μικροβίων στο σπίτι και τον χώρο εργασίας. Δεν αρκεί απλά να τα καθαρίσετε με ένα πανάκι όπως τα παιδικά παιχνίδια. Γυρίστε τα ανάποδα και θα δείτε ότι θα πέσουν πολλές βρομιές.

ΑΤΜ

Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) στις τράπεζες είναι ακόμα μια καλή “κρυψώνα” μικροβίων. Αφότου χρησιμοποιήσετε το ΑΤΜ, καθαρίστε τα χέρια σας με ένα αντιβακτηριδιακό πανάκι ή αντίστοιχο gel χεριών.

Τα καρότσια στο σουπερμάρκετ

Ακόμα μία εστία μικροβίων που λίγοι την ξέρουν ή την αντιλαμβάνονται. Τα χερούλια των καροτσιών είναι συνήθως από πλαστικό. Σκεφτείτε πόσα χέρια, βρόμικα ή ιδρωμένα ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έρχονται καθημερινά σε επαφή με αυτά. Σκεφτείτε επίσης ότι σπανίως καθαρίζονται τα χερούλια αυτά.

Ο νιπτήρας του μπάνιου

Τα μικρόβια μεταδίδονται συχνά στο μπάνιο, όταν οι οδοντόβουρτσες αγγίζουν μεταξύ τους, όταν οι άνθρωποι φτύνουν στον νεροχύτη ή αν μοιράζονται κάποιες πετσέτες. Αν κάποιος στο σπίτι σας είναι άρρωστος, φροντίστε αν είναι δυνατόν να έχει ένα μπάνιο που να χρησιμοποιεί εκείνος αποκλειστικά. Εάν αυτό δεν γίνεται, τότε καθαρίζετε το μπάνιο πιο συχνά από ό,τι συνήθως.

Τα χειριστήρια του υπολογιστή

Ακριβώς όπως και το πληκτρολόγιο και τα χειριστήρια είναι σημαντικές εστίες μικροβίων. Αν σκεφτείτε επίσης το πόσο πολύ ιδρώνει το χέρι σας όταν χρησιμοποιείτε το χειριστήριο για πολλή ώρα, τότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι ακόμα χειρότερα από το πληκτρολόγιο.

Τα κουμπιά του ασανσέρ

Όπως και τα πλήκτρα στο ΑΤΜ, έτσι και αυτά στο ασανσέρ είναι κατά κανόνα γεμάτα μικρόβια. Επισημάνετε στα παιδιά σας όταν χρησιμοποιούν το ασανσέρ να μην βάζουν μετά το χέρι στο στόμα τους.

Το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης

Και αυτό είναι από τις πιο γνωστές εστίες μικροβίων. Φροντίστε να το καθαρίζετε τακτικά με αντιβακτηριδιακό πανάκι.

Τα χερούλια στις πόρτες και στο ψυγείο

Αυτά είναι το πλέον προφανή σημεία. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοιγοκλείνει το κάθε μέλος της οικογένειας την πόρτα του ψυγείου!


Διαβάστε επίσης:

Το λάθος που κάνετε με το αντιβακτηριδιακό σας σαπούνι...

Τα 6 πιο βρόμικα μέρη που ίσως επισκέπτεστε καθημερινά!

Δείτε πόσα μικρόβια κρύβονται στα καλλυντικά σας