ΥΓΕΙΑ

Ιός MERS: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο MERS-CoV ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία ιών που πυροδοτούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και το σοβαρής μορφής Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).

Ιός MERS: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο MERS-CoV ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία ιών που πυροδοτούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και το σοβαρής μορφής Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).

Σε μοριακό επίπεδο, ο κορονοϊός MERS μοιάζει αρκετά με τον ιό SARS, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 774 ανθρώπους μεταξύ 2002-2003.

Εκπρόσωποι του ΠΟΥ δηλώνουν όμως ότι οι δύο ιοί δε συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Σε ορισμένα περιστατικά λοίμωξης από τον MERS παρατηρήθηκε επίσης νεφρική ανεπάρκεια, ένα σύμπτωμα που δεν εκδηλώθηκε λόγω SARS.

Ο ιός MERS πυροδοτεί την ταχύτατη εκδήλωση του αναπνευστικού συνδρόμου. Τα περισσότερα από τα άτομα που προσβλήθηκαν αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπή απέναντι στη λοίμωξη του αναπνευστικού.

Όλοι οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει στην Αραβική Χερσόνησο ή ήρθαν σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει εκεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα

- Σε όλα σχεδόν τα καταγεγραμμένα περιστατικά παρατηρήθηκε ταχύτατη εκδήλωση επιπλοκών στο αναπνευστικό (κυρίως πνευμονία)

- Πυρετός, βήχας, δύσπνοια

- Μικρός αριθμός ασθενών εκδήλωσε ήπια συμπτώματα όμοια με αυτά τις γρίπης

- Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εκδηλώθηκαν καθόλου συμπτώματα

- Μερικά από τα λιγότερο συνήθη συμπτώματα είναι ο μυϊκός πόνος, διάρροια, τάση προς έμετο και ναυτία

Ποιος κινδυνεύει

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας είναι πιο επιρρεπή στη λοίμωξη. Στα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό, η λοίμωξη μπορεί να μη συνοδεύεται από συμπτώματα.

Δυστυχώς, επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο που να προστατεύει από τον MERS.

Η διάγνωση προκύπτει από τον εντοπισμό του γενετικού υλικού του ιού σε δείγμα από το αναπνευστικό, όπως το υγρό από τους πνεύμονες.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι ο θανατηφόρος ιός MERS

Απλώνει τις “φτερούγες” του ο κορονοϊός MERS;

Κρίσιμη η κατάσταση του ασθενούς που πάσχει από MERS