ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμο σημάδι η έλλειψη βιταμίνης-D

Πολλές έρευνες στο παρελθόν έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης-D με μια σειρά από προβλήματα υγείας. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Cancer Research δείχνει ότι η έλλειψη βιταμίνης-D μπορεί
Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμο σημάδι η έλλειψη βιταμίνης-D

Πολλές έρευνες στο παρελθόν έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης-D με μια σειρά από προβλήματα υγείας. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Cancer Research δείχνει ότι η έλλειψη βιταμίνης-D μπορεί να είναι ένας δείκτης καρκίνου του προστάτη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Adam B. Murphy, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern Feinburg της Ιατρικής Σχολής του Σικάγο, η βιταμίνη-D είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των καλοηθών και κακοηθών κυττάρων του προστάτη. Ωστόσο, η μελέτη του έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στους άνδρες μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και μάλιστα επιθετικής μορφής.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η ομάδα επιστημόνων του δρ Murphy μελέτησε τις περιπτώσεις συνολικά 275 Ευρω-Αμερικανών ανδρών και 273 Αφρο-Αμερικανών ανδρών. Η έρευνα έγινε την περίοδο από το 2009 έως το 2013.

Οι άνδρες ήταν ηλικίας μεταξύ 40 και 79 ετών και είχαν υποστεί μια αρχική βιοψία στον προστάτη μετά σχετικές εξετάσεις. Συνολικά 168 άτομα από κάθε γκρουπ διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη.

Για τον προσδιορισμό των επιπέδων της βιταμίνης-D στους συμμετέχοντες, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης-D (25-ΟΗ-D) στο αίμα τους. Στη συνέχεια χώρισαν τους συμμετέχοντες σε κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο της 25-ΟΗ-D στον οργανισμό τους.

Διαπίστωσαν ότι όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης-D σε έναν άνδρα, τόσο πιο πιθανό είναι να παρουσιάσει στο μέλλον καρκίνο στον προστάτη.

Συγκεκριμένα οι Ευρω-Αμερικανοί συμμετέχοντες είχαν 2,42 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρκινικό όγκο σταδίου T2b (όταν ο καρκίνος μπορεί να γίνει αισθητός ή να φανεί στις τομογραφίες, αλλά περιορίζεται εντός του προστάτη), εάν η 25-ΟΗ-D ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (κάτω από 12ng/ml), ενώ οι Αφρο-Αμερικανοί άνδρες ήταν 4,22 φορές πιο πιθανό να έχουν έναν όγκο σταδίου T2b για αντίστοιχο επίπεδο 25-ΟΗ-D στον οργανισμό τους.

Κύρια πηγή βιταμίνης-D για ένα άτομο είναι ο ήλιος. Για αυτόν το λόγο το χρώμα του δέρματός του μπορεί να επηρεάσει το πόση βιταμίνη-D απορροφάει ο οργανισμός του. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να εξηγεί τον λόγο που οι Αφρο-Αμερικανοί συμμετέχοντες παρουσίασαν τόσο αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου του προστάτη και μάλιστα, μιας επιθετικής μορφής της νόσου.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του προστάτη: Ποια η σημασία της χρόνιας φλεγμονής;

H ομάδα αίματος 0 προστατεύει από την υποτροπή του καρκίνου του προστάτη

Προσοχή: 10 πρώιμα σημάδια καρκίνου στον άντρα

Υποτιμούν τη σοβαρότητά του οι εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη