Υπόταση: Τα συμπτώματα, οι τιμές και η αντιμετώπισή της

Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2013 - 19:00
Share 0
Υπόταση: Τα συμπτώματα, οι τιμές και η αντιμετώπισή της

Υπόταση είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, όταν δηλαδή η συστολική και η διαστολική πίεση είναι λιγότερο από 90 και 60 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου αντίστοιχα.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χαμηλή πίεση, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα υπόταση;, όπως ορισμένες νεαρές γυναίκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υπόταση είναι φυσιολογικη.

Τα συμπτώματα της υπότασης, για τα οποία πρέπει να συμβουλευθεί κάποιος τον γιατρό τους είναι: ζάλη, τάση για λιποθυμία, ψυχρό και υγρό δέρμα, έντονη κόπωση, θάμβος οράσεως ή ναυτία και τάση για έμετο. Σε ακραίες περιπτώσεις, η υπόταση μπορεί να οδηγήσει σε σοκ.

Υπόταση: Ορθοστατική, Νευρογενής και σοβαρή υπόταση

Η υπόταση, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: την ορθοστατική, τη νευρογενή και τη σοβαρή υπόταση, που σχετίζεται με το σοκ, όπως εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Α' Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Ιπποκράτειο» Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Ορθοστατική υπόταση παρουσιάζεται όταν κάποιος που είναι καθιστός ή ξαπλωμένος σηκώνεται απότομα όρθιος. Στην ορθοστατική υπόταση, ο οργανισμός αδυνατεί να προσαρμοστεί γρήγορα και να αποκαταστήσει την αρτηριακή πίεση κατά τη μεταβολή της θέσης του σώματος. Η πτώση της πίεσης είναι συνήθως παροδική. Σε μερικές περιπτώσεις, για να αποκατασταθεί πλήρως η φυσιολογική αρτηριακή πίεση, θα πρέπει το άτομο να καθήσει ή να ξαπλώσει. Ορθοστατική υπόταση μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συχνή στα ηλικιωμένα άτομα. Μπορεί να οφείλεται σε αφυδάτωση ή σε λήψη φαρμάκων. Ενίοτε παρατηρείται κατά την εγκυμοσύνη. Επίσης, μπορεί να υποκρύπτει κάποια άλλη πάθηση (π.χ. καρδιοπάθεια, αναιμία, παθήσεις των ενδοκρινών αδένων κ.λπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία της συχνά είναι η αντιμετώπιση του υποκείμενου νοσήματος.

Νευρογενής υπόταση παρουσιάζεται όταν ένα άτομο στέκεται όρθιο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή όταν βρίσκεται σε μια έντονα δυσάρεστη ή τρομακτική κατάσταση. Κατά τη νευρογενή υπόταση ο εγκέφαλος «δίνει λανθασμένες πληροφορίες» στην καρδιά, ότι η πίεση είναι υψηλή, ενεργοποιώντας μηχανισμούς για τη μείωσή της. Πιο συχνά παρατηρείται σε παιδιά ή νεαρά άτομα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα παιδιά συνήθως μεγαλώνοντας σταματούν να παρουσιάζουν νευρογενή υπόταση.

Τέλος, η σοβαρή υπόταση που σχετίζεται με το σοκ είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, γιατί η πτώση της πίεσης είναι μεγαλύτερη από τις άλλες μορφές υπότασης και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δυσλειτουργία των ζωτικών οργάνων.

Η διάγνωση της υπότασης γίνεται από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τη διενέργεια ορισμένων ειδικών εξετάσεων.

Υπόταση: Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της υπότασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την υποκείμενη πάθηση. Ο βασικός στόχος είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Όταν ένα άτομο παρουσιάσει υπόταση, πρέπει άμεσα να καθήσει ή να ξαπλώσει, να πιει υγρά (νερό ή ροφήματα πλούσια σε ηλεκτρολύτες και όχι αλκοόλ) και να φάει κάτι αλμυρό. Αν αυτό δεν βοηθήσει στην αποκατάσταση της πίεσης, πρέπει αμέσως να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.


 

Εαν θελετε να τα μαθαίνετε όλα για την Υγεία κάνετε like ΕΔΩ   
 
Share 0

ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Ελπίδες για την αντιμετώπιση της πνευμονικής υπέρτασης

Ελπίδες για την αντιμετώπιση της πνευμονικής...

Μια σοβαρή, προοδευτική, και απειλητική για τη ζωή νόσος της καρδιάς και των πνευμόνων, είναι η πνευμονική υπέρταση κατά την οποία η πίεση του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες είναι πάνω από το φυσιολογικό.

Ένα στα 10 άτομα άνω των 75 με κολπική μαρμαρυγή στην Ελλάδα

Ένα στα 10 άτομα άνω των 75 με κολπική μαρμαρυγή...

Το 3% των Ελλήνων έχει κολπική μαρμαρυγή, η συχνότητα της οποίας υπερβαίνει το 10% μεταξύ όσων έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών. Τα δεδομένα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί δείχνουν ότι η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα

Χοληστερίνη: Κατάργηση των «ορίων» και πρόληψη μέσω στατινών

Χοληστερίνη: Κατάργηση των «ορίων» και πρόληψη...

Αλλάζουν τα πάντα στον τρόπο διαχείρισης της υψηλής χοληστερίνης, μετά τις πρόσφατες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Το 13% των καρδιοπαθών κόβει τα φάρμακά του λόγω κρίσης

Το 13% των καρδιοπαθών κόβει τα φάρμακά του...

Δυσβάστακτο είναι πλέον το κόστος των φαρμάκων για τους καρδιοπαθείς, εξαιτίας της υψηλής συμμετοχής τους στην προμήθεια των απαραίτητων για τη υγεία τους φαρμάκων.

Κίνδυνος από τη διακοπή της θεραπείας για τη χοληστερίνη, λόγω κρίσης

Κίνδυνος από τη διακοπή της θεραπείας για...

Το 13% των ασθενών κόβει τα φάρμακα που παίρνει για τη χοληστερίνη, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Ακολουθήστε το Onmed και στο twitter

×