ΥΓΕΙΑ

Τα «κρακ» των χεριών προκαλούν αρθρίτιδα;

Δεν υπάρχουνστέρεα επιστημονικά ευρήματα που να υποστηρίζουν ότι τα μικρά «κρακ» που κάνουνοι αρθρώσεις οδηγούν στην εκδήλωση κάποιας σχετικής πάθησης όπως η αρθρίτιδα.

Τα «κρακ» των χεριών προκαλούν αρθρίτιδα;

Τα μικρά «κρακ» που κάνουμε με τα δάχτυλά μας, έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση αρθρίτιδας, αλλά δεν υπάρχουν στέρεα επιστημονικά ευρήματα που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Παρ’ όλα αυτά, ησυνήθεια αυτή μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη λειτουργία των αρθρώσεων. Τι ακριβώς συμβαίνει.

Άρθρωση ονομάζεταιτο σημείο στο οποίο ενώνονται δύο ή περισσότερα οστά. Τα οστά συνδέονται μεταξύτους με συνδέσμους και ολόκληρη η δομή αυτή περιβάλλεται από ένα θύλακα. Στο εσωτερικότου θύλακα υπάρχει ένα φυσικό λιπαντικό που ονομάζεται αρθρικό υγρό και βοηθάτην άρθρωση να κινείται ομαλά. Όταν πιέζουμε την άρθρωση και ακούμε τοχαρακτηριστικό ήχο, ο θύλακας διαστέλλεται. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται ηπίεση στο εσωτερικό του και τα αέρια που βρίσκονται διαλυμένα στο αρθρικό υγρόαπελευθερώνονται προκειμένου να την αποκαταστήσουν. Ακριβώς σε αυτήν τηναπελευθέρωση αερίων οφείλεται το χαρακτηριστικό «κρακ» που ακούγεται.

Χρειάζονται περίπου30 λεπτά έως ότου το διοξείδιο του άνθρακα, το άζωτο και το οξυγόνο ναρευστοποιηθούν και πάλι μέσα στο αρθρικό υγρό. Αυτός είναι και ο λόγος που οήχος δεν ακούγεται όταν πιέζουμε συνέχεια τις αρθρώσεις.

Με την πίεση πουασκούμε χαλαρώνει η άρθρωση και ενεργοποιούνται οι νευρικές απολήξεις. Είναι όμωςεπικίνδυνο; Είναι σχεδόν απίθανο να προκαλέσουμε σοβαρή βλάβη στο θύλακα καικατ’ επέκταση να εμφανίσουμε αρθρίτιδα. Παρ’ όλα αυτά, τα φαινομενικά ανώδυνα «κρακ»οδηγούν σε αστάθεια της άρθρωσης και μειωμένη δύναμη και λειτουργικότητα της παλάμης.