ΥΓΕΙΑ

Υπερκόπωση: "Όταν το σύστημα δεν τραβάει"

Νιώθετε ατονία, δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι καιαδυνατείτε να αντεπεξέλθετε στις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας;Μήπως έχετε πάθει υπερκόπωση;
Υπερκόπωση: "Όταν το σύστημα δεν τραβάει"

Νιώθετε ατονία, δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι καιαδυνατείτε να αντεπεξέλθετε στις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας;Μήπως έχετε πάθει υπερκόπωση;

Η υπερκόπωση είναι μία παθολογική κατάσταση πουχαρακτηρίζεται από εξάντληση, η οποία προέρχεται από έλλειψη ξεκούρασης ήυπερβολική άσκηση και εργασία για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Σε τέτοιες περιόδους αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων, ταβιολογικά αντανακλαστικά, οδηγούν σε αυξημένη λειτουργία των ζωτικών οργάνων,που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση και εξάντλησή τους, όταν ηξεκούραση και η αναπλήρωση της ενεργειακής εφεδρείας των κυττάρων είναιανεπαρκής.

Η υπερκόπωση προκαλεί αυξημένη έκκριση ορμονών του στρες,αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της καρδιακής παροχής και ταχυκαρδία.

Παράλληλα, πολλές μελέτες συνδέουν την έντονη καταπόνηση μετην υπερβολική αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ριζών. Επίσης, οι διαταραχές στησεροτονίνη και τα μειωμένα επίπεδα ενδορφινών, που εμφανίζονται σε αρκετέςπεριπτώσεις, προάγουν περαιτέρω την βιολογική κόπωση.

Σταδιακά, και εάν δεν λάβουμε μέτρα, η κόπωση μετατρέπεταισε υπερκόπωση και δεν αποκαθίσταται μετά από μία μέρα ξεκούρασης. Το σύνηθεςσύμπτωμα είναι η γενικευμένη ατονία. Μάλιστα, ορισμένες φορές το σύμπτωμα είναι τόσο έντονο, που οασθενής αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Παράγοντες που καθιστούν το άτομο πιο επιρρεπές στηνυπερκόπωση σε περιόδους αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων

- Η κύηση

- Η εμμηνόπαυση

- Η λοχεία

- Η κατάχρηση ουσιών

- Η ακατάλληλη δίαιτα

- Το στρες

- Η αϋπνία

- Οι ιώσεις


Νοσήματα που μπορεί να καταστήσουν ένα άτομο επιρρεπές στηνυπερκόπωση

- Η αναιμία

- Η υπόταση

- Οι ορμονικές διαταραχές

- Οι λοιμώξεις

- Τα καρδιακά νοσήματα

- Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

- Ο καρκίνος

- Η νεφρική ανεπάρκεια

- Τα αυτοάνοσα

- Τα εγκεφαλικά νοσήματα

- Τα μεταβολικά προβλήματα

- Τα ψυχιατρικά νοσήματα


Οι γιατροί τονίζουν ότι για την αντιμετώπιση της υπερκόπωσηςδεν αρκεί απλή ξεκούραση, αλλά θα πρέπει να ακολουθηθεί φαρμακευτική αγωγή καιειδικά διατροφικά προγράμματα.