ΥΓΕΙΑ

Η αναγκαιότητα εμβολιασμού έναντι της γρίπης

Η γρίπη είναι μία νόσος που προκαλείταιαπό ένα πολύ μολυσματικό ιό που μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσωβήχα, φταρνίσματος ή μολυσμένων με σταγονίδια αντικειμένων.
Η αναγκαιότητα εμβολιασμού έναντι της γρίπης

Του Γ.Τρίμη*

Η γρίπη είναι μία νόσος που προκαλείταιαπό ένα πολύ μολυσματικό ιό που μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσωβήχα, φταρνίσματος ή μολυσμένων με σταγονίδια αντικειμένων.

Ο υψηλόςπυρετός, o πονοκέφαλος, η ρινική συμφόρηση, ο βήχας, το αίσθημα αδυναμίας, οπόνος στους μύες είναι συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν για αρκετέςημέρες, όταν αρρωσταίνουμε από γρίπη, και οδηγούν πολλές φορές σε άσκοπηχρήση αντιβιοτικών.

Η λοίμωξηαπό γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλοκές,συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας (κυριότερο αίτιο είναι το μικρόβιο τουπνευμονιοκόκκου) και της επιδείνωσης ιατρικών καταστάσεων, όπως η συμφορητικήκαρδιακή ανεπάρκεια, το άσθμα και/ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Ωςαποτέλεσμα, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγές στο Νοσοκομείο ή καιθανάτους.

Τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό καιστο σχολείο θεωρείται ότι είναι η κύρια πηγή μετάδοσης της γρίπης στον υπόλοιποπληθυσμό.

Λόγω τηςευκολίας μετάδοσής του, ο ιός της γρίπης μολύνει περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού και το 30%των παιδιών κάθε χρόνο, ενώ βαρύτερα συμπτώματα και επιπλοκές παρουσιάζουν κυρίως άτομα άνω των 60ετών, παιδιά κάτω των 2 ετών και άτομα κάθε ηλικίας που ανήκουν σε ομάδεςυψηλού κινδύνου, όπως αυτές με χρόνια νοσήματα (άσθμα, πνευμονοπάθεια,καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθεια, αιματολογικά και μεταβολικάνοσήματα, μεταμοσχεύσεις κλπ.).

Ειδικήμνεία πρέπει να γίνει στους Επαγγελματίες Υγείας,οι οποίοι, ερχόμενοι σε συνεχή επαφή με ασθενείς, είναι κύριοι φορείς του ιούκαι πολλές φορές ευθύνονται για μετάδοση της γρίπης σε άλλους ασθενείς πουανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Παγκοσμίως,250.000 ως 500.000 θάνατοι συμβαίνουν ετησίως, κυρίως σε ηλικιωμένους, λόγω της εποχικής γρίπης και των επιπλοκών της. ΣτηνΕυρώπη πιο πολλά άτομα πεθαίνουν από γρίπη παρά από αυτοκινητιστικάδυστυχήματα. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα πολλούς θανάτουςκαι εισαγωγές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω της γρίπης, η οποία οφείλεταιστο γνωστό από πέρσι ιό Η1Ν1. Η γρίπη όμως ευθύνεται και για τηναπώλεια ωρών εργασίας, καθώς το ήμισυ του συνόλου των περιστατικών γρίπης αφοράτον εργαζόμενο υγιή πληθυσμό ηλικίας 18-64 ετών.

Οισυνηθισμένες προφυλάξεις για να αποφύγει κανείς τημόλυνση από τη γρίπη είναιτο συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, η αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη καιτο στόμα, οι αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους και η χρήση μάσκας προσώπου.

Διαβάστεπερισσότερα στο newsbomb.gr