Καρκίνος του πνεύμονα: Νέες ελπίδες για θεραπεία

03/11/2013 18:00 Καρκίνος του πνεύμονα: Νέες ελπίδες για θεραπεία
Ο γενετικός έλεγχος σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να σώσει ζωές, σύμφωνα με νέα έρευνα.
 
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 5.000 ασθενείς έδειξε ότι το γενετικό προφίλ ενός όγκου στον πνεύμονα μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη περίθαλψη των ασθενών, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης των καρκινοπαθών.
 
Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine και ανοίγουν το δρόμο για την εξατομικευμένη θεραπεία.
 
Ο Σύλλογος Έρευνας για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (Cancer Research UK) δηλώνει ότι η εξατομικευμένη θεραπεία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Προς το παρόν, η διάγνωση του καρκίνου στον πνεύμονα γίνεται από την εξέταση των καρκινικών κυττάρων με μικροσκόπιο. Με τον τρόπο αυτό, ο καρκίνος ταξινομείται με βάση τον τύπο του όγκου, κάτι που βοηθά τους γιατρούς να λάβουν τις βέλτιστες αποφάσεις για θεραπεία.
 
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο στην εύρεση κατάλληλων φαρμάκων ανάλογα με τη γενετική δομή του όγκου.
 
Μια ομάδα ερευνητών από το Ερευνητικό Κέντρο Max Planck στη Γερμανία πραγματοποίησε γενετικό έλεγχο σε δείγματα όγκων από τον πνεύμονα περίπου 5.000 ασθενών, με σκοπό να εντοπίσει τις διαφορές ανάμεσα στα καρκινικά κύτταρα.
 
Διαπίστωσαν ότι ορισμένοι όγκοι φαίνονται όμοιοι με το μικροσκόπιο, ενώ στην πραγματικότητα ανήκουν σε διαφορετικές υποκατηγορίες.
 
Ο διαγνωστικός γενετικός έλεγχος σε συνδυασμό με την εξατομικευμένη θεραπεία μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές στο μέλλον, δηλώνουν οι ερευνητές.
 
Η πρόσφατη έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για τη χορήγηση φαρμάκων που θα ταιριάζουν στο γενετικό προφίλ του καρκινικού όγκου.