ΥΓΕΙΑ

Πόνος στην κοιλιά: κοπάνα από το σχολείο ή άγχος

Το επαναλαμβανόμενο παράπονο των παιδιών ότι  πονάει η κοιλίτσα τους ή το στομάχι τους,χωρίς να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος, θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς,γιατί ο πόνος αυτός συνήθως κρύβει άγχος και στρες.
Πόνος στην κοιλιά: κοπάνα από το σχολείο ή άγχος

Το επαναλαμβανόμενο παράπονο των παιδιών ότι πονάει η κοιλίτσα τους ή το στομάχι τους,χωρίς να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος, θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς,γιατί ο πόνος αυτός συνήθως κρύβει άγχος και στρες.

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι η ενόχληση του παιδιού στηνκοιλιά, είναι μία καλή δικαιολογία για να μην πάνε στο σχολείο.

Κι όμως ο πόνος είναι υπαρκτός και είναι σημάδι άγχους.

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου τουΒάντερμπιλντ, ο χρόνιος πόνος στο στομάχι των παιδιών, χωρίς φυσική αιτία,είναι προάγγελος του έντονου άγχους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας 332παιδιών που έπασχαν από χρόνιο στομαχόπονο, χωρίς πρόβλημα υγείας. Όταν ταπαιδιά ενηλικιώθηκαν, οι επιστήμονες συνέκριναν την κατάσταση των νεαρών μεαυτή 147 συνομηλίκων τους, που δεν είχαν εμφανίσει παρόμοιους πόνους.

Σχεδόν το 50% των εφήβων και νέων ενηλίκων είχαν πόνους στοστομάχι ως παιδιά παρουσίασαν έντονο άγχος, ενώ στην ομάδα ελέγχου το ποσοστότων αγχωδών δεν ξεπέρασε το 20%. Ο κίνδυνος, ωστόσο, παραμένει μεγαλύτερος σεπερίπτωση που οι νέοι έφηβοι και ενήλικες εξακολουθούν να υποφέρουν από πόνοστο στομάχι. Το 40% των παιδιών που πονούσαν στην κοιλιά ή το στομάχι τελικάεμφάνισαν κλινική κατάθλιψη, ενώ στην ομάδα ελέγχου μόνο το 16% των παιδιώνεμφάνισε ψυχική διαταραχή.

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Pediatrics.