ΥΓΕΙΑ

Ενδομητρίωση: Τα πάντα για λαπαροσκόπηση, γονιμότητα και εγκυμοσύνη

Μεγαλύτερεςπιθανότητες σύλληψης και καλύτερη γονιμότητα στις γυναίκες προσφέρει , σύμφωναμε επιστημονικές μελέτες, η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.
Ενδομητρίωση: Τα πάντα για λαπαροσκόπηση, γονιμότητα και εγκυμοσύνη

Μεγαλύτερεςπιθανότητες σύλληψης και καλύτερη γονιμότητα στις γυναίκες προσφέρει , σύμφωναμε επιστημονικές μελέτες, η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

Μίια στις 3 γυναίκεςμένει έγκυος τους πρώτους εννέα μήνεςμετά την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. Αντίθετα αρκετάμικρότερος είναι ο αριθμός των γυναικών που συλλαμβάνουν χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση του γυναικολογικού τουςπροβλήματος.

Για το λόγο αυτό οιγυναικολόγοι συστήνουν η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης πρέπει να γίνεται πριναπό την εγκυμοσύνη.

«Πράγματι έχειαποδειχθεί ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη γονιμότητα μετά την λαπαροσκοπικήαντιμετώπιση της ενδομητρίωσης» αναφέρει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής ΜαιευτικήςΓυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης τωνΝοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ. Στέφανος Χανδακάς.

«Ταυτόχρονα,συμπληρώνει ο κ Χανδακάς, με την αφαίρεση των εστιών της ενδομητρίωσης ο πόνοςπου προκαλεί η ενδομητρίωση, βελτιώνεται στο 60 με 80% των γυναικών».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Η ενδομητρίωση είναιμια πολύ συχνή κατάσταση κατά την οποία κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικότης μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία συνήθως έξω από τη μήτρα. Δεν είναικάποιου είδους λοίμωξη ούτε κάποιας μορφής κακοήθεια.

Τα σημεία όπουεμφανίζεται συχνότερα ενδομητρίωση είναι:

το περιτόναιο

οι ωοθήκες,

οι σάλπιγγες

η ουροδόχος κύστη

Σε σπάνιεςπεριπτώσεις η ενδομητρίωση αναπτύσσεται στο έντερο ή ακόμα και σε άλλα όργανα (πνεύμονες,νεφρά).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ

Τα κύρια συμπτώματατης ενδομητρίωσης είναι ο πόνος στηνπεριοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης, τόσο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφήςή μετά, όσο και κατά τη διάρκεια της περιόδου(δυσμηνόρροια). Επίσης έντονη αιμορραγία και επώδυνη ούρηση κατά την περίοδο. Κάποιες από τις γυναίκες που έχουνενδομητρίωση μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ

Η κλινική εξέτασημπορεί να προσφέρει απλώς ενδείξεις για την ύπαρξη ενδομητρίωσης. Ηενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί μόνον με λαπαροσκόπηση μετά από ιστολογικήεξέταση του ιστού Επιπλέον μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός εξάπλωσης τηςενδομητρίωσης και να αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά ή νόσος. Μπορούνενδεχομένως να γίνουν κα άλλες εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία, διορθικόυπερηχογράφημα, προκειμένου να εντοπισθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι εστίες τηςενδομητρίωσης.

«Η θεραπευτική αγωγήσε συμπτωματική ενδομητρίωση προσβλέπει κυρίως ανακούφιση από τα συμπτώματα και όχι τόσο στην εξάλειψη της νόσου, όπωςεπίσης και στη μείωση της πιθανότητας υποτροπών ή εξέλιξης της πάθησης» τονίζειο κ. Χανδακάς και καταλήγει

«Η αντιμετώπισημπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση συγχρόνως με την διαγνωστικήλαπαροσκόπηση με στόχο την εξάλειψη και απομάκρυνση των εστιών ενδομητρίωσηςαπό όλα τα σημεία όπου εντοπίζεται».

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Μία στις δυογυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότηταςδιαγιγνώσκεται με ενδομητρίωση. Μια γυναίκα με ήπια ενδομητρίωση έχειπιθανότητα 2-4.5% το μήνα να συλλάβει φυσιολογικά (σε γόνιμα ζευγάρια τοποσοστό αυτό είναι 15-20%). Όμως αν μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση, δεν είναιαπαραίτητο ότι θα αντιμετωπίσει και υπογονιμότητα.

Δεν είναι απόλυταξεκάθαρο κατά ποιο τρόπο η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα, ειδικά σεγυναίκες όπου δεν έχουν αναπτυχθεί συμφύσεις. Η θεωρία που επικρατεί είναι πωςη ενδομητρίωση προκαλεί μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές στην πύελο: φλεγμονή,τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ορμονικές αλλαγές, αλλαγή του τρόπουλειτουργίας των σαλπίγγων ή προβλήματα στη γονιμοποίηση και την εμφύτευση τουεμβρύου. Σε πιο βεβαρημένες περιπτώσεις ενδομητρίωσης οι συμφύσεις παίζουνσημαντικό ρόλο και προκαλούν υπογονιμότητα, γιατί εμποδίζουν την απελευθέρωσητου ωαρίου ή την είσοδο του σπέρματος στη σάλπιγγα, καθώς επίσης επηρεάζουν τηνκινητικότητα της σάλπιγγας και την ικανότητά της να κρατά το ωάριο κατά τηνωορρηξία.

Διαβαστε επισης

Γιατί αυξάνεται τα τελευταία χρόνια η ενδομητρίωση